Kuritegelik kamp varastas inimeste pangakaartide andmeid

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud makseterminalid.
Võltsitud makseterminalid. Foto: Europol.

Europoli teatel arreteeriti 18-liikmeline jõuk, kes regulaarselt kopeeris inimeste pangakaartide andmeid ning seeläbi varastas nende pangakontodelt miljoneid eurosid. 

Prantsuse politsei ja Europoli küberkuritegude keskus võtsid vahi alla 18 inimest, kes varastasid ja salvestasid võltsitud kaarditerminale kasutades inimeste pangakaartide magnetribal olevat infot ning PIN-koode. Kokku varastati ohvrite kontodelt vähemalt kolm miljonit eurot.

Kriminaalid seadistasid poodides olevad makseterminalid ümber nii, et need kopeerisid klientide pangakaarte. Kliendid tegid makseterminalides oma tavapäraseid makseid, teadmata, et võltsitud seadmed ei olnud tegelikult ühendatud pangamaksete võrku. Seadmed kopeerisid kaartidel oleva info ning väljastasid kehtetuid tšekke. Mõnes paigas väljastas terminal teate makse ebaõnnestumise kohta ühenduse vea tõttu.

Kohtuekspertiisi analüüs näitas, et tegemist oli väga kompleksse ja hästi planeeritud kuriteoga. Võltsitud terminale kasutati taksodes ja kauplustes ning hilisemaid tehinguid kopeeritud kaartidega tehti Miamis, Dubais ja Tais.

Euroopa küberkuritegevuse keskuse juht Paul Gillen ütles, et kurjategijad jätkavad uute meetodite arendamisega, et varastada inimeste identiteeti ja raha ning vastutavate organisatsioonide ülesanne on jätkata rahvusvahelisi operatsioone, et vältida tulevikus sarnaste kuritegude toimepanekut.

Europol soovitab igaühel selliste asjade vältimiseks kontrollida regulaarselt oma pangatehinguid ning teavitada oma panka kahtlasena tunduvatest raha liikumistest oma kontol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles