Ryanair lõpetas Riia lennujaamas lisatasu küsimise

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryanairi lennuk
Ryanairi lennuk Foto: SCANPIX

Märtsikuus Londonisse lennanud eestlasele tuli üllatusena, et Ryanair küsib Riia lennujaamas reisijatelt seitsmeeurost turvamaksu, küll aga oli ta üks viimaseid inimesi, kes seda veel otse lennujaamas tasuma pidi.

«Seal on turvaväravad, mille peal on skaneeriv piletilugeja ja kui sul seda piletit ei ole, siis sa ei saa üldse sinna alasse sissegi, kus sul hakatakse turvakontrolli tegema – minu jaoks oli see täielik üllatus,» rääkis märtsi keskel Ryanairiga Londonisse lennanud eestlane.

Riia lennujaama pressiesindaja Sarmite Rinmane sõnul kehtestati turvamaks juba 2012. aasta 1. jaanuarist, kui Läti riik loobus lennundusjulgestuse teenuse doteerimisest. Ryanair oli siis ainukene lennufirma, mis hakkas seda maksu reisijatelt otse lennujaamas küsima. Tasuma peavad seda ka kõik teised Riia kaudu lendavad lennufirmad, kuid nemad on selle juba algusest peale piletihinna sisse arvestanud.

Turvamaksust tulevatest tuludest katab lennujaam kulutused, mis on vajalikud reisijate ja pagasi turvakontrolliks, lennujaama turvalisuse ja päästevõimekuse, samuti ka lennuohutusteenistuse töö tagamiseks.

Kuigi paar nädalat pärast turvamaksu kehtestamist ütles Riia lennujaama juhatuse liige Aldis Mūrnieks pressiteates, et maksu lunastamine on Ryanairi reisijatelt läinud probleemideta, otsustas odavlennufirma alates käesoleva aasta 1. aprillist turvamaksu küsimisest Riia lennujaamas loobuda. «Ryanairi reisijad ei pea enam ostma turvamaksu kuponge, kuna lennufirma on otsustanud lisada turvamaksu piletihinnale,» vahendas Riia lennujaama pressiesindaja.

Varem lunastatud ja kasutamata kupongide eest saavad Ryanairi reisijad raha tagasi, kui tagastavad need enne käimasoleva aasta 30. septembrit lennufirma Riia lennujaama kassasse või posti teel. Raha tagasisaamiseks on oluline, et kasutamata kupongidele on lisatud ka nende ostu tõendav tšekk ning Ryanairi Riia lennujaama kassa saadud avalduse vorm.

Ka Tallinna lennujaamas olnud

Tallinna lennujaamas kehtis turvamaks kuni 2010. aasta lõpuni, mis oli üks osa lennujaamamaksust, mille katsid lennufirmad lennupiletite hinna kaudu.

«Alates 2011. aastast saab Tallinna Lennujaam julgestus- ja päästekulude katmiseks riigipoolset sihtfinantseeringut,» sõnas lennujaama pressiesindaja Margot Holts. Tema sõnul on see otsus olnud väga meeltmööda lennufirmadele, kes ei pea turvamaksu summasid enam lennupiletite juurde arvestama.

«Lennundusjulgestuse tegevus lähtub erinevatest Euroopa direktiividest, mis seavad väga selged nõuded ning mille täitmine on kohustuslik,» ütles Tallinna lennujaama pressiesindaja. Nii uuendatakse pidevalt lennundusjulgestuse kontrollseadmeid ja IT-tehnikat, samuti on kulude kasv väga kiire ning teenus väga tööjõumahukas. 

2014. aastal olid Tallinna Lennujaama lennundusjulgestuse- ja päästekulud kokku 5,44 miljonit eurot. Võrreldes 2013. aastaga, kui see maht oli 4,98 miljoni eurot, oli kasv 0,46 miljonit eurot ehk 9,3 protsenti.

Tallinna lennujaam kattis omalt poolt 2014. aastal neid kulusid summas 0,69 miljonit eurot, samal ajal, kui 2013. aastal oli selleks summaks 0,23 miljonit eurot.

Riigipoolne julgestus-ja päästekulude sihtfinantseering Tallinna lennujaamale 2011–2015

Aasta

Maht (mln/eurot)

2015

4,1

2014

4,75

2013

4,75

2012

4,75

2011

3,6

Allikas: Tallinna lennujaam       

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles