Rootsi tudengid pannakse konteineritesse elama

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekonteinerid
Merekonteinerid Foto: SCANPIX

Rootslased on asunud ehitama ümber merekontenereid, et teha sellega algust tudengite tõsise eluasemepuuduse lahendamisel Stockholmis.

Stockholmi Sundbybergi eeslinnas ehitatakse hetkel 65 merekonteinerit ümber nii, et nende abil saaks pakkuda tudengitele täiendavaid eluasemeid, vahendab Local.

Merekonteinerid aitab tudengitele elamiskõlblikuks ehitada Rootsi ehitusfirma XLNT Living. Ümberehitusega muudetakse konteinerid 26 ruutmeetri suurusteks eluasemeteks. Ehitusfirma juhi Elman Azari sõnul annavad nad konteineritele kaasaegse sisekujunduse, mistõttu ei erine need mingil viisil tavalistest uutest korterist.

«Kõige suurem väljakutse ongi olnud teha inimestele selgeks, et neist konteineritest saavad väga korralikud eluasemed – nad on märksa ruumikamad, kui tavalised tudengikorterid, ja nad vastavad kõikidele valguse- ja ventilatsiooninõuetele,» rääkis Azari.

Eluasemepuudus oli viimastel valimistel Rootsis üks põhiteemasid, mille üle arutelu käis. Ligi 300 000 Rootsi noort vanuses 20 kuni 27 eluaastat ei oma kinnisvara või puudub neil pikaajaline üürileping.

Kõige tuntavam on eluasemepuudus Stockholmis, kus mõndades linnaosades on korteritel lausa 20-aastane üürijärjekord. Seetõttu on väga sagedaseks muutunud allüürnike võtmine, kuid sellistel juhtudel on üürihinnad üüratud ja lubatud hinnatasemest märksa kõrgemad.

«Mobiilsed eluasemed võiksid paljuski aidata lahendada tänase eluasemeprobleemi Rootsis, ainukeseks takistuseks on siin poliitika,» märkis Azari, kes küll nõustus, et mobiilsed kodud ei asenda reaalseid maju või kortereid, kuid võivad olla väga hea ajutine lahendus.

Rootsi eluasememinister Mehmet Kaplan kirjutas märtsis ühes Localis avaldatud artiklis, et valitsuse eesmärk on ehitada 2020. aastaks 250 000 uut kodu, mis aitaks hetkel väga tõsist eluasemepuudust lahendada. Ka peaminister Stefan Löfven on probleemi tõsidusest aru saanud.

«Eluasemepuudus kutsub esile sotsiaalseid probleeme. Paljud noored jäävad koju pikemaks ajaks elama, kui nende vanemad eeldasid, mistõttu on neil järjest raskem iseseisvaks saada,» tunnistas Löfven eelmisel kuul meediale.

Mobiilsed eluasemed on väga sagedaseks lahenduseks suure asustustihedusega riikide eluasemepuudusele, näiteks on need väga tavalised Hollandis ja Saksamaal. Sundbybergi linnaosa Stockholmis on üks nendest tihedalt asustatud aladest Rootsis, kus püütakse eluasemepuudusega nüüd mobiilsete eluasemetega võitlema hakata.

Nii peaksid ümberehitamisel olevad esimesed 65 merekonteinerit pakkuma valmimise järel kodu 220 tudengile. Peamise probleemina näevad aga kohalikud linnajuhid, et selliseid innovaatilisi lahendusi on liiga vähe ning kui midagi kiiresti selles osas ette ei võeta, võib ühel hetkel olla hilja, et sealset eluasemepuudust mõistlikult lahendada.

Vaata siit, kuidas tulevased konteinerelamud seest välja nägema hakkavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles