Teadlased: nutiseadmetel peaksid olema hoiatused

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: SCANPIX

«Hoiatus! Selle mobiilirakenduse ja nutiseadme kasutamine võib tekitada sõltuvust ning röövida aega teiste tegevuste arvelt». Suurbritannias asuva Derby ülikooli teadlaste hinnangul peaksid nutiseadmed ja nende rakendused just sellist hoiatust kandma.

Teadlaste uuringu tulemused näitavad, et inimesed veedavad nutiseadmetega keskmiselt 3,6 tundi päevast, mis tekitab aga tõsiseid häireid inimestevahelises suhtlemises ning päriseluga hakkama saamises, vahendab ERRi teadusportaal.

Ajakirjas Journal of Cyber Behavior, Psychology and Learning ilmunud artikli kaasautor dr Zaheer Hussain täpsustas, et nutiseadmete tervistkahjustava mõju eest hoiatamist ei peaks võrdlema näiteks sigaretipakkidel või alkoholipudelitel olevaga, ent nutiseadmetega kaasneva terviseriski eest peaks siiski hoiatama.

Tema sõnul võiks näiteks enne järjekordse mobiilimängu allalaadimist ilmuda nutiseadme ekraanile tekst, mis hoiatab, et selle rakenduse allalaadimisel võib juhtuda, et kulutate mängimisele tunde ja jätate unarusse oma muud kohustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles