Lääne-Soomes sündisid ainulaadsed lumejoonistused

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane lumejoonistus, mis Hinrichsen enne Alajärvit ette võttis, sündis 2014. aasta veebruari Prantsuse Alpides.
Viimane lumejoonistus, mis Hinrichsen enne Alajärvit ette võttis, sündis 2014. aasta veebruari Prantsuse Alpides. Foto: Sonja Hinrichsen / www.sonja-hinrichsen.com

Möödunud nädalavahetusel sündisid Saksa päritolu kunstniku Sonja Hinrichseni algatusel Alajärvi linna lähedale ainulaadsed lumejoonistused, mis pakuvad taevast vaadates kaunist silmailu.

Kunstiteos sündis 20 vabatahtliku kaasabil, kellele anti jalga räätsad, millega ühe suurel lumisel põllul kõndides aitasid nad joonistuse jaoks vajalikke spiraalseid kujundeid luua, vahendab Yle Uutiset.

Vabatahtlikud kogunesid möödunud laupäeval Alajärvi bensiinijaamas. Sonja Hinrichseni juhendamisel anti neile ülesandeks joonistada lumelõuendile ebatavalises mõõtmetes joonistus.

Keskkonnakunstik selgitas rühmale esmalt, mismoodi nad räätsadega liikuma peavad, et sellest sünniks tema poolt kujundatud joonistus. Kui nad olid räätsad jalga saanud, anti neile veel viimased juhised ja sellega algas töö pihta.

Joonistuse tegemisega hakkasid vabatahtlikud pihta selle keskkohast, liikudes järjest väljapoole. Iga uue spiraali valmimise järel kõndisid nad juba tehtud jälgedes spiraali alguskohta ja asusid uut kujundit tegema.

Sonja Hinrichseni jaoks ei olnud see kaugel mitte esimene kord sellise ainulaadse kunstiteose sündi juhtida. Tema esimesed tööd pärinevad 2009. aastast, kui ta juhendas sarnaste projektide läbiviimist Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

Kunstniku sõnul oli esimeste kordade näol tegemist mänguliste eksperimentidega. Räätsadega lumele joonistamine oli talle mediteeriv ja ka omaette lõbus tegevus, kuna sellesse olid kaasatud ka teised inimesed.

Alajärvi lumejoonistuse tegemist koordineeris Nelimarkka muuseumi kuraator Elina Alkio, kes oli väga rahul, et nii palju vabatahtlikke osales selle tegemisel. Tema sõnul oli ainukeseks pettumuseks asukohamuutus, kuna algselt plaaniti joonistust teha Alajärvi järve jääle. Kuna aga hiljutise sula tõttu läks ka järvejää, tuli selle asenduseks leida sobivate lumetingimustega põld.

Kui joonistus on lõplikult valmis saanud, läheb kunstnik lennusõidule, mille raames sünnivad ka fotojäädvustused tema kõige hiljutisemast kunstiteosest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles