Lugeja küsib: kas tööandja võib ise otsustada, millal maksta puhkusetasu?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkuse tasu peaks töötaja ikka enne puhkust või hiljemalt puhkuse ajal kätte saama.
Puhkuse tasu peaks töötaja ikka enne puhkust või hiljemalt puhkuse ajal kätte saama. Foto: SCANPIX

«Olin puhkusel ja tööandja ei maksnud mulle puhkusetasu. Temalt selle kohta küsides sain vastuseks, et ta võib maksta ka palgapäeval,» räägib lugeja ja uurib, kas tööandja võib ise otsustada, millal puhkusetasu maksta.

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Kool.

Puhkusetasu makstakse töölepingu seaduse § 70 lg 2 kohaselt hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Ainult poolte kokkuleppel on võimalik puhkusetasu maksta puhkuse kasutamisele järgneval palgapäeval.

Antud sättega pole keelatud töötajaga ka kokkulepped, kus puhkusetasu makstakse näiteks puhkuse kestel või et puhkusetasu makstakse osade kaupa. Oluline on, et ei maksta hiljem, kui puhkuse kasutamisele järgneval palgapäeval.

Tööandja ei saa ise otsustada puhkusetasu maksmist palgapäeval, selleks on vajalik tööandja ja töötaja kokkulepe. Kokkuleppe puudumisel on töötajal puhkusetasu maksmisega viivitamise korral õigus nõuda viivist.

Hetkel kehtiv viivis on 8,05 protsenti aastas ehk arvutuslikult ligikaudu 0,022 protsenti viivitatavalt summalt päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles