Soomlased ei ole rahul tarbimispõhise elektriarvestusega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjanaabrid tahavad elektriarvestite asemel fikseeritud kuutasu.
Põhjanaabrid tahavad elektriarvestite asemel fikseeritud kuutasu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Soome seaduseloojad ja energiasjatundjad on eriarvamusel selles osas, mismoodi peaksid põhjanaabrid elektri eest maksma – kas tarbimispõhiselt või fikseeritud kuutasu alusel.

Parlamendi rahanduskomitee on seisukohal, et tarbijatele oleks kasulikum, kui neile väljastatakse elektriarveid pigem kindla kuutasu alusel kui tarbimispõhiselt, vahendab Yle Uutiset.

Rahanduskomisjoni liikmed leiavad, et kaugloetavad arvestid võivad tekitada majaomanikule palju peavalu, kui arveldus toimub tarbimispõhiselt, sest sellest lähtuvalt võib igakuine elektriarve summa väga palju varieeruda.

Komisjoni seisukoha taga on Espoos elav Olli Rauste, kes igatseb tagasi neid aegu, kui ta sai igakuiselt kindlas summas elektriarve. Mehe soov on viia seadusandlusse sisse täiendus, mis võimaldaks inimestel maksta elektri eest ka kuutasu alusel. Rauste on läinud oma murega õiguskantslerini välja.

Soome energiaturu esindajad on siinkohal seisukohal, et seadus ei tohiks kohustada energiaettevõtteid väljastama tarbijatele kindla kuutasu põhiseid elektriarveid.

Kuna aga Rauste vaatenurgal on palju toetajaid rahanduskomisjoni liikmetest parlamendisaadikute seas, rõhutavad nad seadusmuudatuse vajadust ennekõike seetõttu, et see annaks tarbijatele võimaluse valida, millist elektriarvestust nad eelistavad – kas püsivat kuutasu või tarbimispõhist.

«Tarbijatel peaks olema õigus maksta igakuiselt elektri eest enam-vähem sama summa,» märkis Soome parlamendi rahanduskomisjoni esimees Mauri Pekkarinen. Ta ütles, et kui tänane seadus seda ei võimalda, siis tuleb seda muuta.

Soome energiaturu inspektsioon on lubanud seadusandluse üle vaadata ning anda omapoolse hinnangu, kas praegu kehtivat seadust on vaja muutma hakata või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles