Võlanõustaja: kiirlaen on luksuskaup, mida tavainimene lubada ei saa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlanõustaja Terje Lääts.
Võlanõustaja Terje Lääts. Foto: Liis Treimann7Postimees

Statistika kohaselt on  kiirlaene võtnud 100 000–140 000 inimest, pea pooled neist on tagasimaksmisega hädas.

«Kuigi öeldakse, et terve maailm elab võlgu, ei saa ma sellega päriselt nõustuda. Selleks, et laenu võtta, peab olema töökoht ja kindel sissetulek, paraku on aga meie palkade juures laenuvõtmine seotud suure riskiga,» rääkis võlanõustaja Terje Lääts  Kuulutajale antud intervjuus.

Tema sõnul on säästmine oluliselt odavam kui väikelaenu võtmine. «Kui inimene on suuteline väikelaenu tagasi maksma, siis on ta suuteline ka koguma. Raha kogudes säästab ta laenuandjale makstava intressi,» soovitas ta.

Läätsa sõnul on mitmeid juhtumeid, kus inimene võtab laenu, lootes see kiiresti tagasi maksta. Seejärel võetakse järgmine selleks, et vana laenu nii-öelda pikendada ja siis juba tekib ring – järgmisest kohast jälle uus laen. Kuni võlg on kasvanud üle pea ja enam ei teata, kust kui palju võeti, kui palju on tagasi makstud jne. Niimoodi on võetud isegi kuni 10 laenu.

«Võlanõustajana kinnitan, et kiirlaenud on luksuskaup, mida tavainimene endale lubada ei saa. On olnud kohtuotsuseid, kus laenu põhinõue on 63 eurot, kuid koos täituritasuga on see kasvanud 1200 euroni,» sõnas ta.

Kui inimesel on võlad, soovitab Lääts teha inventuur ja vaadata, mis nendest on esikohal, millised probleemid vajavad lahendust. «Minu soovitus on mõelda nii, et eluase on oluline, selle säilitamiseks peab regulaarselt maksma. Arvamine, et korteriühistu ja kommunaalmaksed kannatavad oodata, ei ole mõistlik mõte, sest sellel juhul on edaspidi väga raske arvetega saada järje peale,» rääkis ta.

Kui asjad on juba jõudnud kohtusse, tuleb teadetele kindlasti vastata, sest ega neid niisama saadeta. Inimesel on võimalik antud nõuet vaidlustada, kõiki nõudeid peale põhinõude on võimalik vaidlustada. Samuti tuleb teavitada, kui on tekkinud sotsiaalprobleemid (töökaotus, pikaajaline haigus).

Kui olukord on juba kohtus ja jõudnud kohtutäiturini, siis ei ole mõtet ennast peita ja vahetada telefoninumbrit, vaid täituriga tuleb suhelda, selgitada olukorda ja muidugi teada ka iseenda õigusi. Inimene, kellel on arve blokeeritud, peab teadma, et raha peab arveldusarvele alles jääma miinimumpalga ulatuses pluss 1/3 iga ülalpeetava kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles