Uued ID-kaardid võivad tõrkuda

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Tairo Lutter

ID-kaardipõhise kliendiprogrammiga kauplustes võivad tõrkuda uue kiibirakendusega ID-kaardid, mida hakati väljastama mullu oktoobris.

Kiibiuuendusega ID-kaartide kasutamine eeldab uuendusi ka seadmetes, milles neid kasutatakse. Kõik teenusepakkujad pole aga jõudnud veel omapoolseid uuendusi teha. Probleem puudutab lisaks elamisloakaarte ja digi-ID-sid, mida hakati väljastama detsembris.

«Kiibiuuendus eeldab muudatusi nende teenuste ja rakenduste tarkvaras, mis suhtlevad kaardiga otse, näiteks ligipääsusüsteeme internetipankadesse ja teenusepakkujate teenindusportaalidesse või kaardilugemise terminale,» selgitas politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja Tuuli Härson. Nimelt toetab uus kiibirakendus tugevamat krüptograafiat ning on suurema jõudlusega.

RIA kommunikatsiooniosakonna juhataja Rauno Veri lisas omapoolses selgituses, et nii nagu uuendatatakse turvalisuse säilitamiseks tarkvara arvutites ja nutiseadmetes, on samal põhjusel vaja uuendada ka teiste elektroonilise isikutuvastuse seadmete tarkvara. «Kui nendes jäetakse uuendamine tegemata, siis ei pruugi uued ID-kaardid vana tarkvaraga toimida,» ütles ta.

Härsoni kinnitusel on sellekohast teavitustööd teenusepakkujate seas teinud nii PPA, Sertifitseerimiskeskus kui ka Riigi Infosüsteemide Amet (RIA).

Prisma turundusjuht Silver Säga ütles aga, et nemad ei osanud seda muutust ette näha. «Uute ID-kaartide kiipides on muutunud teatud tehnilised nüansid ning kuna meie makseterminalid, mis ID-kaarte lugema peavad, ei olnud selleks ette valmistatud, ei oska need uusi ID-kaarte paraku hetkel lugeda,» rääkis ta.

Praeguseks on juba makseterminalide tarkvarasse vajalikud muudatused sisse viidud ja seda testitakse. «Lähinädalatel saame loodetavasti terminalide tarkvara uuendatud ja siis oskavad terminalid lugeda ka uusi ID-kaarte,» ütles Säga.

Seni, kuni probleem ei ole lahenenud, sisestatakse kassades kliendi isikukood Prisma Kontole ostude registreerimiseks käsitsi.

Ka Ülemiste Mosaici klienditeenindaja Jaanika tunnistas, et nende terminalid uusi ID-kaarte ei loe. Põhjust ta ei teadnud. «Millegi pärast ei loe jah, kuid seetõttu tehing tegemata ei jää - saame isikukoodi küsides hakkama,» lausus ta.

Härsoni sõnul juhib kiibiuuenduste puhul teenusepakkujatega suhtlemist RIA. Ent sealt ei osatud öelda, kuidas teenusepakkujate teavitamine täpsemalt käis, et mõni ettevõte ei osanud seda muutust ette näha.

Mullu oktoobrist on uue kiibirakendusega dokumente välja antud  61 464 tükki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles