Õpilasi vedav juristist bussijuht teab lapsi nimepidi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps siseneb bussi. Foto ei ole looga seotud.
Laps siseneb bussi. Foto ei ole looga seotud. Foto: Peeter Kümmel/Sakala.

35-aastase staažiga bussijuht Vallo Sarapuu veab igal tööpäeval kümneid Keila valla lapsi kooli ja koju. Õpilastele on ta eelkõige hea sõber, kellelt võib alati nõu küsida.

Sarapuu, kes on hariduselt jurist, sai bussijuhiks juhuse tahtel, kirjutab Harju Elu. Omal ajal Riiklikus Autoinspektsioonis töötanud mees saadeti koolitusele, et ta saaks hiljem ise bussijuhte eksamineerida. 1979. aasta maikuus omandaski ta vajaliku kategooria juhtimisõiguse. Pärast 2012. aastal tekkinud terviseriket otsustas mees juuraga lõpparve teha.

Koolipäeva järel sõidab ajakirjanik kaasa kohalikel liinidel KV4 (Laulasmaa-Lohusalu) ning KV1 (Laulasmaa-Kloogaranna-Põllküla). Mõlemal suunal teretavad õpilased 30-kohalises väikebussi juhti viisakalt ning löövad lahkudes patsu.

Kuuldavasti on täna lapsi tavapärasest vähem. «Jaa, mõned on haigeks jäänud,» kõlab taamalt poisi hääl. «Henri, oled see sina,» paneb bussijuht vastaja hääle ja nime kiiresti kokku.

«Lastega tuleb suhelda. Kui sa istud siin vagusi rooli taga, midagi ei räägi ja ainult pahandad, siis võib bussis küll vaikne olla, aga siis ei ole see bussijuht lastele oma inimene,» räägib bussijuht. Lõpp-peatuses uurib ta poisilt, mis raamatut viimane täna lugeda kavatseb. «Ma ei tea veel, Eragoni ilmselt,» vastab koolijüts.

«Selleks, et saada oma väärtusliku koorma jaoks autoriteediks, ei pea olema sul suur rusikas, vaid suur süda,» ütleb Sarapuu. «Sa pead hingega olema selle asja juures ja siis lapsed peavadki sinust lugu. Kui sa armastad neid, siis armastavad nemad sind. Ära suhtu neisse nagu kaupa!»

Mehe sõnul sobib bussijuhi amet talle hästi. Oma firma alt teeb ta ka muul ajal tellimussõite või sõidab koolivaheajal naabervalla liinidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles