Lihatööstused tõrjuvad hobikoka kriitikat

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihatööstuste kinnitusel kehtib rusikareegel - kilone tükk peab küpsema üks tund.
Lihatööstuste kinnitusel kehtib rusikareegel - kilone tükk peab küpsema üks tund. Foto: SCANPIX

Eesti suuremad lihatööstused tõrjuvad hobikoka Heigo väiteid nagu poleks võimalik pakendil antud õpetuse järgi võimalik teha korralikku praadi. Ettevõtete kinnitusel on kõik soovitused järgi proovitud.

«Kes ning millele tuginedes trükib poes müüdavate lihapraadide/karbilihade pakenditele valmistamisõpetuse ning valmistamisajad?» küsis Postimehe tarbijaportaali poole pöördunud Heigo, kelle kinnitusel jääb õpetust järgides praad tooreks. Ka soovis ta teada, milline ahi tuleks koju osta, et praad õnnestuks.

«Rakvere toodete pakenditele märgitud küpsetusajad on mitmekordsete küpsetuskatsete tulemusel kindlaks tehtud ning vastavad sobilikule küpsetustemperatuurile ja –pikkusele,» selgitas Rakvere lihakombinaadi turundusjuht Triin Lõoke.  Ta lisas, et pakendile märgitud tootja soovitused on antud tavalistele koduahjudele mõeldes.

«Tasub aga pöörata tähelepanu just ahju eripärale ja valitud küpsetamisrežiimile: näiteks pöördõhuga režiimil küpsetades peab reguleerima ahju madalamale temperatuurile kui pakendil näidatud, kuna pöördõhu režiim on kuumem ja sestap küpsetabki toodet liiga kuumal temperatuuril, mis tingib selle, et toode küpseb pealt juba üsna pruuniks, kuid seest jääb tooreks,» rääkis Lõoke.

Keskmine küpsetusaeg

Arke Lihatööstuse karbilihadel olevad küpsetustemperatuurid ja küpsetusajad on saadud ettevõtte katseköögis oleva tavalise koduköögi praeahjus liha küpsetades. «Põhimõtteliselt kasutame tavatarbija jaoks kättesaadavat küpsetusahju ehk siis tavalist elektripliiti,» rääkis ettevõtte esindaja Andres Trumm. Ta selgitas, et kuna karbipraed on tavaliselt kaalu- mitte tükikaup, siis on karbil kirjas keskmine küpsetusaeg. «Aeg võib olla antud kühekilose tüki kohta, aga karbis olev tükk võib kaaluda ka 1,1 kg,» tõi ta näite. Trumm lisas, et praktikas ei tohiks 100-grammine kõikumine mõju avaldada.

«Meie ettevõtte töötajad, kes on otseselt seotud tootmisega, ütlesid, et rusikareegel on selline, et ühekilose prae küpsetamiseks kulub ligi tund , kahekilose prae jaoks kaks tundi jne,» rääkis Trumm. Ta rõhutas, et kuna toote kaal võib mingil määral muutuda, siis on kindlasti vaja kinni pidada karbil olevast õpetusest, et prae sisetemperatuur tõuseks +72 kraadini. «See temperatuur tähendab seda, et toode on  söömisküps ja ohutu,» ütles Trumm.

Piisavalt lisandeid

Kui toote nimetuses on sõna sinep, siis ei tähenda see Trummi sõnul seda, et prae kõrval oleks mingi kogus sinepit. «Sinep on maitseaine koostises ja see on välja toodud nime juurde seetõttu, et tarbija, kes igapäevaselt sinepit ei kasuta, saaks selle kohta infot juba toote nime nähes,» selgitas ta. Ta lisas, et sinepit on tootes niipalju, et anda lihale meeldivalt õrn sinepimaitse.

Maks&Mooritsa ahjupraadide valmistamisõpetused on koostatud ettevõtte lihatehnoloogide ja grillmeister Enn Tobreluts näpunäidete järgi. «Julgen väita, et Maks&Moorits praadidel olevad valmistamisõpetused ei jäta praadi seest tooreks, kuna pakendil olevad valmistamisõpetused on ka praktikas järele proovitud,» kinnitas Atria müügidirektor Meelis Laande.

Tema sõnul said Maks&Mooritsa selle hooaja praed uued valmistamisõpetused, kus soovitatakse liha küpsetada olenevalt tüki suurusest 1,5-2 tundi ja seda tavapärasest madalamal temperatuuril (160 ͦC).

«Madalam temperatuur ja piisav küpsetusaeg säilitab liha mahlasuse ja läbiküpsemise,» ütles Laande. Ta sõnas, et ahju osas mingeid erinõudmisi prae valmistamiseks ei ole. «Ahjuliha küpsetamiseks tuleks kasutada tavapärast alumise ja võimalusel ülemise küttekehaga funktsiooni, mis hoiab ahjus ühtlasemat temperatuuri. Sama tagab ka pöördõhu funktsioon,» jagas ta soovitusi. Üks võimalus, miks praad jääb seest tooreks, võib Laande sõnul olla kas küttekehade nö kulumine või vale programmi kasutamine. 

«Oskari lihatööstuses valmistatakse ja katsetatakse küpsetustemperatuure pikalt ning sellest tulenevalt antakse kindel küpsetusaeg, mis läheb ka pakendile kirja,» ütles ettevõtte turundusspetsialist Ketlin Bergmann. Ta kinnitas, et nende ettevõtte eelmise aasta lõpus välja tulnud Kaua Küpsetatud ahjupraed ei saa kindlasti jääda pooltooreks, kuna neid on eelnevalt (olenevalt tootest) 12-24 tundi küpsetatud. Kliendile jääb ainult pruunistamise ülesanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles