Põllumees maksab lüpsjatele tuhat eurot kätte

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Teevet on aasta põllumees 2014.
Ilmar Teevet on aasta põllumees 2014. Foto: Urmas Luik

Aasta põllumeheks valitud Ilmar Teevet ütleb, et lüpsja palk peab olema töö vääriline ja seda isegi juhul, kui ettevõte toodab lühiajalist kahjumit.

Omaaegse tagasihoidliku Orissaare koolipoisi Ilmar Teeveti nimi on Eestimaal rohkem tuntuks saanud just peatselt lõppeval aastal, kirjutab Saarte Hääl.

Oktoobris aasta põllumehe tiitliga tunnustatud Vändra OÜ saarlasest juht ei hoolitse ainult piimatoodangu kasvu, vaid ka oma töötajate heaolu eest.

Elu- ja ametitarkusi käib Ilmar igal aastal ka välismaalt ammutamas. Kõik eksootilised maad on tal vist läbi käidud.

«Jälgisin piimatootmist Jaapanis Hokkaido saarel. Koju tagasi tulles ütlesin: «Mehed, me oleme õigel teel!» Sealgi söödeti loomi peamiselt timuti ja ristikuga. Tähtis on see, et saad need õiges faasis koristatud. Vanasti tegime heina ka juuli lõpus ja natuke saime ka teist niidet. Nüüd teeme kolm kuni neli niidet. Pudelikõrguse rohu niidame maha. Selle väärtus on väga suur, 18 protsenti proteiini on rohul juba sees. See paneb lehmad lüpsma,» maalib loomakasvataja pildi õigest söötmisest.

Rännuteed on Ilmari viinud Brasiiliasse, Indiasse, Uus-Meremaale ja veel paljudesse riikidesse. Kõige rohkem on Ilmarile meeltmööda olnud Uus-Meremaa.

Ega siis ülemus üksinda rända. Firma töötajad käivad igal aastal tervisevetel. Osaühing teeb nädalase terviseturgutuse välja. Töötaja saab ise valida, kas läheb Värskasse, Haapsallu, Pärnu või Saaremaa spaadesse.

«Palk peab samuti inimväärne olema. Oleme rehkendanud nii, et lüpsja saab 1000 eurot kätte. Olen öelnud kolleegidele, et kui on raske, võtke laenu, aga töötajate palka ärge vähendage. Me oleme praegugi piimaga kahjumis, aga pärast tuleb kasum ja siis saame asjad korda,» pole Ilmar Teevet optimismi kaotanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles