Uuest aastast saab liikluskindlustuse hüvitajat valida

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Uuest aastast jõustub seadusemuudatus, mis võimaldab liikluskindlustuse juhtumis kannatanul valida, kes kahju hüvitab.

1. jaanuarist jõustub liikluskindlustuse seaduse muudatus, mis võimaldab liikluskindlustuse juhtumis kannatanul valida, kas nõuda kahju hüvitamist oma kindlustusandjalt või kahju põhjustaja kindlustusandjalt. Seni võis hüvitist nõuda vaid põhjustaja kindlustusandjalt.

Käesoleval aastal võeti vastu liikluskindlustuse uus seadus. Enamik muudatustest jõustus 1. oktoobrist. Järgmise aasta algusest jõustub märkimisväärne muutus liikluskindlustuse süsteemis.

«Kliendil on liikluskindlustuse juhtumi puhul nüüd valikuvõimalus,» selgitas liikluskindlustuse fondi juhatuse liige Lauri Potsepp. «Kui tegu on tavalise kindlustusjuhtumiga ja asjaolud on selged, siis võib kannatanu hüvitist nõuda nii oma kindlustusandjalt (kindlustusandjalt, kellega kannatanu sõlmis liikluskindlustuse lepingu) kui kahju põhjustaja kindlustusandjalt.»

Potsepa sõnul annab muutus kliendile võimaluse ajada ka kindlustusjuhtumi korral asju oma kindlustusandjaga harjumuspäraste teeninduskanalite kaudu. Seega tekib liikluskindlustuse lepingu sõlmimisel juurde üks argument, mida kaaluda sobiva kindlustuspartneri valikul. Kindlustusandja valikut hõlbustav kalkulaator on LKFi veebilehel.

Vaid erandlikel juhtudel ei saa oma kindlustusandjalt kahju hüvitamist nõuda, näiteks kui kahju suurus ületab 10 000 eurot, juhtumis tekkis ka isikukahju või on vaidlus juhtumi asjaolude üle.

Kui kahju hüvitab kannatanu enda kindlustusandja, siis küsib kahju hüvitanud kindlustusandja väljamakstud hüvitise põhjustaja kindlustusandjalt tagasi.

LKF on koostanud ja oma veebilehel avaldanud täpsema kirjelduse käitumiseks uues olukorras (vt siit).

Tagamaks klientide sujuvat teenindust on LKFi nõukogu kehtestanud kindlustusandjate vahelise koostöö eeskirja.

LKF on liikluskindlustuse seaduse alusel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille peamine ülesanne on täita liikluskindlustuse garantiifondi rolli ja ning hallata liikluskindlustuse registrit.

LKF hüvitab kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukiga tekitatud kahjud.

LKF on lüli liikluskindlustuse rahvusvahelises võrgustikus, täites nii Euroopa Liidu nõuetest tulenevat teabekeskuse ja hüvitusorgani rolli kui ka rahvusliku büroo rolli Rohelise Kaardi süsteemis.

LKFi juures tegutseb ka liikluskindlustuse lepitusorgan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles