Jõulupühi varjutavad allergiad

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuusk võib tekitada allergiat.
Jõulukuusk võib tekitada allergiat. Foto: Panther Media / Scanpix

Jõulud võivad olla kõike muud kui rõõmsad, kui olla allergiline näiteks jõulukuusele või lõhnaküünaldele.

«Rõsketes keldrites ja tolmustel pööningutel seisnud karpidest välja võetud jõulukaunistustest tulev tolm võib tekitada probleeme allergikutele ja astmaatikutele,» rääkis Chicagos asuva Loyola ülikooli õppejõud ja doktor Rachna Shah,vahendab newsmaxhealth.com.

Shah pakkus välja lahendusi, kuidas jõulude ajal allergiatega toime tulla.

Puhastada tuleks nii päris- kui ka kunstkuuske. «Hallitanud puu tõttu lendleb toas rohkem hallitusseente eosed, mis võivad tekitada allergilisi reaktsioone,» ütles Shah. Tema sõnul aitab selle vastu puu veega pritsimine. Samuti oleks sel juhul mõistlik piirata kuuse toas hoidmise aega. Sel juhul ei tohiks hoida kuuske siseruumides kauem kui 12 päeva.

Samuti võib hallitusseentele soodsalt mõjuda kuuse alla liiga kauaks jäetud vesi. Seetõttu ei maksa unustada, et kuusevee vahetamist. «Selles mõttes oleks allergikule parem kunstkuust, sest see ei vaja vett,» tõdes Shah.

Jõulukaunistusi tuleks hoida plastikkarpides ning neid tuleks aeg-ajalt puhastada kogu aasta vältel, et vältida karpidele tekkivat paksu tolmukorda.

Kui sul või mõnel pereliikmel on aga toidu vastu allergia, tasub võtta külla minnes ise omad toidud kaasa. «Neil, kellel on muna, pähkli või piimatoodete vastu allergia, tuleks kindlasti ise toit kaasa võtta ning uurida, mida jõululaual pakutavad road sisaldavad,» rääkis Shah. Ta rõhutas, et toidu koostisest rääkimine on väga oluline, sest sageli ei osata aimatagi, mida söögist leida võib.

Shah ei soovita allergikutel põletada lõhnaküünlaid või kasutada toas lõhnavaid õlisid. Samuti ei maksa osta koju jõulutähti ning kontrollida tuleks tubade niiskustaset, et vältida hallituse tekkimist.

Peale selle tasub lõõgastuda, sest ärevus süvendab astmat. Shah soovitab jõulusaginas rahulikuks jäämiseks hingata sügavalt, mediteerida või teha joogaharjutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles