Kinnisvarabüroo: pärandvara on kasulik müüa järgmise 20 päeva jooksul

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kel pärandiks saadud kinnisvara, mis tühjalt seisab, võiks kaaluda selle müümist või vahetamist enne aasta lõppu, uuest aastast see maksustatakse.
Kel pärandiks saadud kinnisvara, mis tühjalt seisab, võiks kaaluda selle müümist või vahetamist enne aasta lõppu, uuest aastast see maksustatakse. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Uue aasta 1. jaanuarist jõustuvad tulumaksuseaduse muudatused toovad muuhulgas ebameeldivaid neile, kes on selle aasta jooksul pärandimaksust pääsenud – selle müümisel või vahetamisel tuleb taas tulumaksu maksma hakata.

«Kuni käesoleva aasta veebruarini kehtis kord, mille kohaselt pärandit ei maksustatud, kuid kui sa tahtsid pärandvara müüa, siis pidid ikkagi tulumaksu maksma,» räägib LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing. Seega sisuliselt pärandimaks ikkagi eksisteeris – mitte päranduseks saadud kinnisvara vastu võtmisel, kuid seda müüma või vahetama hakates.

«Selle peale võttis üks kodanik kätte ja andis asja kohtusse,» lisab Saksing. Sellele järgnes riigikohtu 12. veebruari 2014 otsus, mis muutis kardinaalselt pärandvara müügilt saadud tulu maksustamispõhimõtet. Pärijal tekkis õigus maksustatavat tulu lisaks vähendada pärandaja poolt varale tehtud soetamismaksumuse ulatuses.

«Ühesõnaga, kui tädi Maali on korteri saanud 100 000 euro eest, sina pärid selle ja müüd maha 100 000-ga, siis sa ei pea tulumaksu maksma, sest tema on selle raha kunagi ära maksnud,» selgitab Saksing 12. veebruari järel tekkinud olukorda.

Kuigi maksustamispõhimõtte kehtivust kinnitas toona omalt poolt ka maksu- ja tolliamet, asus rahandusministeeriumi töögrupp kohe riigikohtu otsust analüüsima, kuna riigi jaoks oli sellega tekkinud maksude laekumise seisukohalt ebasoodne olukord. «Paljud hakkasid seda võimalust toona kasutama,» kinnitab ka Saksing.

See tähendas seadusemuudatust, mis tulumaksuseaduses 1. jaanuaril jõustuvad, võimaldades uuest aastast pärandvara maksustamises taastada 12. veebruarile eelnenud põhimõtted.

«Kui sa saad pärandiks korteri, mis maksab 100 000, siis alates 1. jaanuarist pead ära maksma 20 000 tulumaksuks, sest 20 protsenti on uus tulumaksumäär,» selgitab Saksing. Kui aga pärandiks saadud kinnisvara müüa või vahetada enne 31. detsembrit, siis seni on õiguslikult kehtiv regulatsioon, et tulumaksu selle pealt maksma ei pea.

Saksingu sõnul on Eestis neid inimesi vähe inimesi, kes reaalselt pärandatud kinnisvara kasutusele võtab – suuremal osal jääb see kas seisma või pannakse müüki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles