Fotod ja video: autogramme jagav Savisaar osutus jõuluvanast populaarsemaks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raekoja platsi jõuluvana maja uksel on silt, mis teatab, et jõuluvana saabub täna kell üks. Enne seda toimetab majas Tallinna linnapea Edgar Savisaar, kelle raamatusse autogrammi ihkajad tekitava ukse taha palju pikema järjekorra, kui on tavaline jõuluvana juurde soovijate saba.

Savisaar esitles täna keskpäeval Raekoja platsil oma uut muinasjuturaamatut «Jõuluime». Linnapea märkis, et see raamat on avatud raamat, mis ei ole endasse tõmbunud ja see on üks raamatu omapära.

«Jõulud on ilus aeg. Sel ajal võib teha palju niisugust, mida harilikul ajal ei tee. Jõulude sõnum on eriline! Kui te loete seda raamatut, siis tõrjuge ennekõike halvad mõtted välja. Kui vaja, siis lülitage ka arvutid välja. Eriti kui teil on õnne, et keegi  - ema või isa või vanavanemad – teile seda raamatut ette loevad. Siis leiate ka teie oma õnne ja rõõmu,» mõtiskles Savisaar.

Raamatu sisust rääkides rõhutas vastne lastekirjanik, et kõik raamatu tegelased on positiivsed, isegi kuri ajakirjanik kasvab ümber heaks inimeseks. «Ehk annab see ka meediale enne jõule mõtlemisainet. Ajakirjanik Plõksust saab raamatus inimene, kes oskab ka teiste peale mõelda. Tekib peretunne, see jõulude ajal kõige tähtsam. Jõulude ajal oleme me kõik Hundisilma lapsed ja ihkame muinasjuttu. Ja kui ma kuulen kedagi halba nalja heitmas selle raamatu üle, siis ütlen ma vaid üht  - võtke vaevaks ja lugege raamat läbi, siis lõppeb ka ironiseerimine,» märkis Savisaar.

«Mina olen ka isa ja vanaisa. Mul on neli last ja kolm lapselast. Lapselastele ma olengi selle raamatu pühendanud. Ma tean, mida tähendavad ühe vanaisa jutud, mis õpetavad lapselastele maailma nägema. Mulle endale tundub, et raamat on välja kukkunud päris elav. Kogu aeg juhtub midagi. Aga pidage meeles – selles raamatus ei saa keegi haiget ega ükski loom kannatada. Kõik ohtlikud olukorrad lahenevad õnnelikult ja rahumeelselt.

Panen südamele: ärge otsige sellest raamatust vihjeid poliitikale. See on jõuluraamat,» manitses Savisaar.

«Kirsti Jahilo - minu hea kunstnik – on joonistanud palju multifilme, aga illustreerinud ka raamatuid. Iga kunstnik on unikaalne, aga on midagi võtnud ka oma eelkäijatelt. Mõnikord vaatan ma teda kui kadunud Edgar Valterit palju aastaid tagasi. Miks ma valisin Kirsti oma raamatu kunstnikuks? Mulle meeldib, et tema maailm on värviline ja ta oskab värvid üles leida. Ka temal on raamatus oma sõnum. Pange tähele pilti leheküljel 23, kus on antud moosiretsept – marjad, mesi, armastus – kolm kõige magusamat asja,» õpetas linnapea.

Savisaare sõnul on raadio Kuku avaldanud soovi teha tema raamatust kolm kuuldemängu ja need jõulude ajal raadios ette kanda. «Soovin, et nendel, kes seda teevad, oleks hea raadiohääl, mõnus kuulata väikestele ja suurtele kuulajatele,» ütles Savisaar.

Raekoja platsil müüdi raamatut 20 euroga, raamatupoodides on see müügil hinnaga 23.50.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles