Fotoalbum on jälle moes

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Ingrid Tõniste kingib lastele sünnipäevaks nendest aasta jooksul tehtud piltidest koosneva fotoraamatu. «Kuna soovin, et lastele jääks esimestest eluaastatest võimalikult palju jäädvustusi, on ka meie raamatud nii paksud kui võimalik ja mahutavad tuhatkond fotot,» rääkis ta.
Ettevõtja Ingrid Tõniste kingib lastele sünnipäevaks nendest aasta jooksul tehtud piltidest koosneva fotoraamatu. «Kuna soovin, et lastele jääks esimestest eluaastatest võimalikult palju jäädvustusi, on ka meie raamatud nii paksud kui võimalik ja mahutavad tuhatkond fotot,» rääkis ta. Foto: Jaanus Leesment

Kiletaskutega pildialbum pole enam popp, nüüd säilitatakse ja kingitakse paberfotosid fotoraamatute kujul.

Digiajastu tulek on enamik perede arvuti kõvaketastele toonud suures hulgas fotosid, mida on vahel nii palju, et neid ei jõutagi enam vaadata ega korrastada. Ilmutamine ja 10x15 piltidest koosnevad fotoalbumid on suures osas jäänud minevikku. Uue trendina on aga kodustele riiulitele hakanud ilmuma fotoraamatud. 

Fotoraamatu koostamise võimalust pakub mitu firmat, pildid sellesse võib valida ise või lasta valida kujundajal. Pealegi – digifotod võivad ajapikku hävineda, fotoraamatute iga on aga pikem.

Ettevõtja Ingrid Tõniste on lastele sünnipäevaks kinkinud nendest aasta jooksul tehtud piltidest koosneva fotoraamatu. «Kuna soovin, et lastele jääks esimestest eluaastatest võimalikult palju jäädvustusi, on ka meie raamatud nii paksud kui võimalik ja mahutavad tuhatkond fotot,» rääkis ta.

Raamatu suurust ja lehekülgede arvu on võimalik varieerida ja lõpphind kujunebki vastavalt konkreetsetele vajadustele. Ise raamatut koostades tuleb tootja kodulehelt alla laadida programm, milles raamat virtuaalsel kujul valmis teha. Mitmed kasutajad väidavad, et kujundusprogrammid on küll lihtsad ja üsna mugavad, kuid siiski võib ilusa raamatu kokku panemine nõuda veidi aega. 

Ingrid Tõniste sõnul sõltub raamatu koostamise aeg ja keerukus eelkõige fotode kogusest ning sellest, kuidas need raamatusse paigutada. «Näiteks väheste leheküljesuuruste fotodega raamatu kokkupanek võtab vähe aega, aga kui fotosid on palju ja soovitakse katsetada taustade ja raamidega, võib kujundamine kesta mitu nädalat,» rääkis ta oma kogemusest.

Ingrid peab neid raamatuid raamatud ühtlasi tänapäeva maailmas heaks alternatiiviks arvutile, sest nii eemalduvad lapsed tihti nende raamatute sirvimiseks arvutimaailmast.

Kuna firmad pakuvad fotoraamatuid väga erinevates formaatides, kaanekujunduses ja materjalivalikus, on tabelis toodud hinnad kõige lihtsama ja standardsema ehk ligikaudu A4 formaadi kohta.

Firma

minimaalne lehekülgede arv / hind

lisaleht

veel saadaval

Omaraamat

10 lk / 18 eurot

al 10 lk
0,70 eurot

vertikaalne

horisontaalne

ruut

Picturehappy

 

20 lk / 16 eurot

al 70 lk
0,45 eurot

erinevad kaanetüübid

Pilditeenused OÜ

3 lk /  47 eurot

al 25 lk
6 eurot

erinevad suurused (15x11, 15x15, 27x19, A4 jne)

Photopoint

10 lk / 20 eur

al 40 lk
1 euro

 

VEKfoto

– / 30 eurot

maks
26 lehte

A5 formaat

stuudio.com

10 lk / 178 eurot

14x14

hinnas sisaldub kujundustasu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles