Jõulupuude valik muutub üha rikkalikumaks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil nulg.
Pildil nulg. Foto: Margus Ansu

Paljud aianduskeskused ja poed alustavad uuest nädalast jõulupuude müüki, lisaks harilikele kuuskedele võib valikust leida ka kõiksugu potipuid ja nulge.

Aianduskeskus Hortes alustas lõikekuuskede müügiga juba möödunud reedel. Valikus on nii Taani kuused kui ka eestimaised kuused Kuivaleski kuusekasvandusest. Kohal on Taanist saabunud kaukaasia nulud (20-150 eurot) ning esimene kogus kõrgemaid harilikke kuuski (10-36 eurot). Suurem jõulukuuskede müük läheb küll tavaliselt lahti alles kolmanda advendi aegu.

«Kuna kuusk jõulupuuna on õrn, siis soovitame neil, kes soovivad juba esimeseks advendiks kuuse ehtida, tuua tuppa kindlasti pigem kaua kaunis püsiv nulg või siis hoopis potijõulupuu,» ütles Hortese turundusjuht Sigre Parm.

Tema kinnitusel eelistavad kliendid üha rohkem nulge ning potipuid, mistõttu on ka nende valik võrreldes eelmiste aastatega laiem. «Potipuude valik on meil sel aastal eriti rikkalik, näiteks on müügil Eestis kasvanud harilik kuusk potis (3-25 eurot), korea nulg, torkav ehk nn hõbekuusk (26 eurot), kanada kuusk Conica (2,50-13 eurot), serbia kuusk (40 eurot), hiina kadakas Stricta (10 eurot) - need kõik sobivad ka aeda istutamiseks,» rääkis Parm.

Samuti on Horteses suur valik küpresse ja ebaküpresse, näiteks Goldcrest Wilma, ebaküpress Ellwoodii ja Snow White jne, mille hinnad algavad 1,50 eurost. Kõik need sobivad Parmi kinnitusel juba esimesel advendil tuppa toomiseks ja ehtimiseks.

Bauhofis alustatakse kuuskede ja nulgude müüki homsest. Valikus on nii lõigatud kui ka potis kasvavad kuused, mille hinnad algavad 7,95 eurost.

Bauhofi turundusdirektori Britte Maidra sõnul on igal aastal kõige populaarsem olnud traditsiooniline kuusk (150-200 sentimeetrit), kuid ka tema kinnitusel ostetakse üha rohkem nulgusid. «Need peavad kuusest veel kauem vastu, ehkki kuusk lõhnab toas rohkem,» märkis Maidra.

Bauhofis müüdavad kuused on kõik spetsiaalsest kuusekasvandusest Taani hankijalt, kelle kuuski müüs Bauhof ka möödunud aastal. «Lisaks oleme varunud kõigile soovijatele ka hulga erinevad kunstkuuski, mille nõudlus on olnud kasvutrendis juba aastaid,» lisas Maidra.

AS Plantex turundusjuht Tiina Rehema ütles, et Juhani puukool alustab kuuskede müügiga esimese advendi paiku. Valikus on erinevate kodumaiste tootjate istandustes kasvatatud jõulukuused, mis maksavad 15-180 eurot. Nulgude hinnad jäävad vahemikku 25-225 eurot ning serbia kuused maksavad 12-25 eurot.

Mida teha, et kuusk kodus kauem silmailu pakuks?

  • Laske jõulupuul enne tuppa toomist üles sulada ning hoidke jõulupuud nii kaua kui võimalik jahedas ja varjus, näiteks koridoris või rõdul.
  • Eemaldage puult võrk ja laske okstel alla vajuda.
  • Et tagada parem veeimavus, saagige tüvi kolm kuni viis sentimeetrit lühemaks, ning asetage puu vette.
  • Asetage puu toas küttekehast võimalikult kaugele ja tagage püsiv vee olemasolu kuusejalas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles