Kurnaval tööl võib olla positiivne tagajärg

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö võib väsitada.
Töö võib väsitada. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutise uuringu järgi aitab vaimselt kurnav töö kaitsta aju vananemise eest.

Uuringust selgus, et tööks vaimseid võimeid kasutanud inimestel on vanemas eas vähem mäluprobleeme, vahendas newsmaxhealth.com.

Teadlased uurisid 70 aasta vanuste Šotimaa elanike mälu ja mõtlemisvõimet. Lisaks sellele kogusid teadlased infot ka selle kohta, kus 1066 uuritavat enne pensionile minekut töötasid ning hindasid tööülesannete vaimset keerukust.

Ajakirjas Neurology avaldatud uuringust selgus, et inimesed, kelle töö nõudis suuremat vaimset pingutust, said vanemas eas mälu ja mõtlemisvõime tekstides parmad tulemused kui need, kes tegid lihtsamaid töid. Vaimselt keerulisemat tööd tegid näiteks advokaadid, arhitektid ja sotsiaaltöötajad.

«Tulemustest selgus, et vaimseid võimeid nõudev töö aitab säilitada mõtlemisvõimet ka pärast seda, kui inimesed enam seda tööd ei tee,» ütles uuringu autor Alan J. Gow Heriot-Watti ülikoolist Edinburghist Šotimaalt.

Vaatamata selle uuringu tulemustele vaidlevad teadlased jätkuvalt, kas keerulised tööülesanded tõesti aitavad mälu kauem teravamana hoida või on näiteks kõrghariduse omandanud inimestel selle jaoks rohkem eeldusi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles