Kool läheneb: kuidas muuta laps taas varaseks ärkajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähemalt nädal aega enne kooli algust peaks laps uinuma õigel ajal ja oma voodis, mitte teleri ees.
Vähemalt nädal aega enne kooli algust peaks laps uinuma õigel ajal ja oma voodis, mitte teleri ees. Foto: Array

Kuidas muuta lapse päevarutiini nii, et ta peale pikka suvevaheaega taas õigel ajal voodisse läheks ja hommikuti varakult ärkaks? Pereportaal WebMD.com annab viis näpunäidet.

1. Alusta lapse päevarutiini muutmist varakult

Ameerika perepsühholoogi David Swansoni sõnul peaksid lapsevanemad mõistma, et siirdumine koolivaheajalt ehk pikalt puhkuselt koolirutiini on lapse jaoks protsess, mitte ühepäevane otsus nagu täiskasvanutel. Seetõttu tuleks argipäevadeks varakult, vähemalt nädal aega enne kooli algust hakata ettevalmistusi tegema. Piisab kas või perekondlikust koosolekust, kus uued magamamineku kellaajad lastele teatavaks tehakse.

5-12-aastased lapsed vajavad koolis toime tulemiseks igal öösel 10-11-tunnist und. 10-18-aastastele piisab küll 8,5-9,5-tunnisest ööunest, kuid sageli magavad teismelised tänu hilisõhtustele ärkvelolekutele öösiti palju vähem.

2. Piira laste õhtust telerile ja arvutile kuluvat aega

Et koolilast õigel ajal voodisse saada, peab kogu pere muutma oma päevarutiini, vajadusel õhtusööki varasemale kellaajale tõstma ning kehtestama laste telerivaatamisele ja arvutikasutusele piirangud. «Eesmärk pole mitte last õigel ajal voodisse saada, vaid teda taas kooliaegse päevarutiiniga harjutada,» ütles Swanson.

3. Ärata laps hommikuti varem

Lapsel on kergem argipäevarutiiniga harjuda, kui äratad teda vähemalt nädala jooksul enne kooli algust tavapärasest varem. Eriti hea hommikuse unega lapse puhul tuleks esialgu äratuskell seada helisema üks tund tema suvisest ärkamisajast varasemaks ning tasapisi ärkamisaega veelgi varasemaks nihutada. Kindlasti tuleks juba varahommikul lapse magamistoa kardinad kõrvale lükata- nii aitab päikesevalgus lapse sisemise kella argirutiiniga kohastumisele kaasa.

4. Premeeri last hommikuse koolitarvete osturetkega

Igas eas lapsed, isegi hilisteismelised ootavad kooli eel innukalt oma garderoobi ja koolitarvete täiendamist. Seda võib edukalt ära kasutada, planeerides koolitarvete ostmise võimalikult varasele hommikusele ajale. Nii saad lapse eelmisel õhtul ka varakult voodisse. Hinnalisematele ostudele peaks eelnema tavapärasest varajasem magamaminek lausa mitmel õhtul järjest.

5. Tee lapsele varajane ärkamine võimalikult valutuks

Hõlbusta lapse esimeste koolipäevade hommikuid, pannes kõik vajaminevad koolitarbed ja rõivad valmis juba eelmsel õhtul. Tee lapsele selgeks kõik koolipäeva hommikuti tehtavad toimingud: ärkamine, pesemine, riietumine, hommikusöök.  Anna lapsele pidevalt positiivset tagasisidet, nii õnnestub puhkuselt koolirutiini üleminek tervel perel kergemini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles