Riik maksab politseinike rongisõidu kinni

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muudatusi tuleb ka Tartu-Valga sõidugraafikus.
Muudatusi tuleb ka Tartu-Valga sõidugraafikus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elroni rongides saavad tasuta sõita politsei- ja piirivalveameti (PPA) eriteenistujad, et tagada klientidele ja klienditeenindajatele suurem turvalisus.

Tarbija24 poole pöördunud lugeja muretses, miks saavad mõned ametnikud rongiga tasuta sõita, kui isegi pensionärid peavad pileti eest maksma. «Sõidan juba kümme aastat igapäevaselt rongiga pealinna tööle ja tagasi. Olen ammu täheldanud, et teatud reisijad omavad mingi paberi alusel tasuta sõidu õigust. Antud juhul räägin täiskasvanutest, kellel ei ole puuet ja kes sõidavad iga päev tööle ja tagasi,» rääkis mees.

«Viimane kord nägin, et ühel reisijal oli politsei- ja piirivalveameti ametitõend, mille ta esitas piletimüüjale ja mis tõendas tema tasuta sõidu õigust. Pöördusin piletimüüja poole ja uurisin, kas kõik riigiametnikud omavad tasuta sõidu õigust või on tegemist ainult jõustruktuuride esindajatega. Sain vastuseks, et tegemist on kirjutamata reegliga, et MUPO, KAPO ja PPA esindajad sõidavad tasuta,» jätkas ta. «Ma saaks aru, kui tegemist oleks ametnikega, kes on parajasti tööpostil, aga nad sõidavad ju tööle ja tagasi, on erariietes ja kasutavad tegelikult oma ametipositsiooni isiklikel eesmärkidel. Meil sõidavad isegi pensionärid tasu eest. Leian, et see ei ole õiglane.»

Elroni teenindusjuht Ingrid Plutuse sõnul on rongides tasuta sõite lisaks kodulehel toodud isikutele õigus teha ametitõendi alusel osadel politsei- ja piirivalveameti töötajatel ning Elroni töötajatel tööeesmärgiga sõitude tegemisel.

Politsei- ja piirivalveameti töötajate tasuta sõit tuleneb ühistranspordiseaduse § 537-st, mis sätestab riikliku järelevalve erisused ning toob välja, et korrakaitseorganil on õigus riikliku järelevalve meetme kohaldamise ajal kasutada ühissõidukit selle liikumisteel tasuta. Ent vedajal on võimalik teha lisaks omalt poolt ka täiendavaid sõidusoodustusi.

«Oleme selle võimaluse loonud kokkuleppel PPA-ga ning selle peamiseks põhjuseks on soov pakkuda klientidele ja meie klienditeenindajatele rongides suuremat turvalisust,» selgitas Plutus, kelle sõnul saab vormis või ka vormita PPA töötaja vajadusel olla abiks avaliku korra hoidmisel rongis.

Teistel ametnikel tasuta sõidu õigust ei ole. Plutuse sõnul võib kõrvaltvaatajas segadust tekitada ka see, et paljud kliendid ostavad pileti internetist ette ja esitavad rongis A4 formaadis väljatrüki.

«Kindlasti ei mõelnud klienditeenindaja sellist vastust andes tõsiselt, pigem naljaga, sest teenindajad on teadlikud, kelle puhul soodustus kehtib ja kelle puhul mitte,» lausus Plutus. «Vabandan teenindaja vastuse pärast kliendile ja annan ka teenindajatele teada, et rongis küsimustele vastates tuleb huumoriga olla ettevaatlikum, kuna vastust võidakse valesti tõlgendada,» lisas ta.

Politsei- ja Piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul võivad sõidusoodustuse või tasuta sõidu õiguse kehtestada ka kohalikud omavalitsused. «Sellise õiguse kehtestamise tagamaad on eelkõige seotud  parema avaliku korraga, mis politseiniku ühistranspordis viibimisega kaasneb, ning võimalik abi näiteks piletikontrolörile,» lisas ta. Nii on näiteks Tallinna linn kehtestanud tasuta sõidu õiguse vormiriietuses Eesti Vabariigi politseiametnikule ametitõendi alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles