Kuhu kaovad Londonis mobiiltelefonid?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni taksod.
Londoni taksod. Foto: Reuters / Scanpix

Interneti-turbe firma ESET teatab, et nende korraldatud uuringu järgi jäetakse igal aastal Londoni linna taksodesse 190 000 mobiiltelefoni.

Londonis on umbes 24 000 musta taksot ning küsitlusest selgus, et taksojuht leiab igal aastal keskmiselt kaheksa mobiiltelefoni oma takso sõitjate ruumist, mis tähendab kokkuvõttes, et londonlased unustavad taksodesse vapustaval hulgal mobiiltelefone: 520 mobiili päevas ja 190 000 mobiili aastas.

Küsitluse paljastusid muudki murettekitavamad tõsiasjad. Näiteks pooled taksodest leitud seadmed on täielikult lukustamata, mis tähendab, et igaüks, kes telefoni leiab, omab juurdepääsu selles sisalduvale konfidentsiaalsele infole.

See tõstab esile asjaolu, et firmad ja eraisikud peaks oma seadmete sisu varundama, krüpteerima ja parooliga kaitsma juhuks, kui seadmed satuvad valedesse kätesse ning andmed varastatakse või kompromiteeritakse või kui neid kuritarvitatakse. 

Uuringut kommenteeris ESETi turbespetsialist Mark James: «Me kasutame täna oma mobiile paljude erinevate tegevuste jaoks, on selleks siis meie pangatehingud või ühendumine firmade meilisüsteemidega ja me ei taha, et meie seadmed satuvad valedesse kätesse. Meie uuring näitab, et vaatamata tohutule avalikule tähelepanule, mida küberkuritegevus tänasel päeval meedias pälvib, ei pea tarbijad end ikka veel reaalseks sihtmärgiks. See on naiivne ja vale. Küberkurjategijad on vägagi teadlikud sellest, et meie mobiilid sisaldavad firmavõrkudega ühendumise võimalusi ja delikaatseid andmeid ning nad kasutavad seda ära.»

Küsimusele, mida nad tegid oma taksost leitud telefonidega, vastasid taksojuhid nii: 61 protsenti ütles, et nad ootasid omaniku kõnet; veerand ütles, et nad andsid seadme üle politseile ja 14 protsenti ütles, et nad võtsid omanikuga ühendust. 

68 protsenti taksojuhtidest ei oleks nuhkinud telefonis ringi, kui oleks leidnud selle lukustamata kujul. Peaaegu mitte ükski taksojuhtidest ei oskaks seadet lukustusest vabastada, kui leiaks selle lukustatult. Veidi alla veerandi taksojuhtidest on kindlad, et kuigi nad ise ei oskaks lukustatud telefoni avada, siis nende lapsed/muud nooremad sugulased suudaks seda teha.

Londoni taksojuhtidelt küsiti lisaks, millised on tavatuimad asjad, mille nad on oma masina sõitjate ruumist leidnud. Kõige üllatavamate leidude hulka kuulusid: 

  • NATO peasekretäri portfell
  • Täispuhutav banaan
  • Koer
  • 400 pakki tarretist
  • 100 000 £ väärtuses aktsiaid ja võlakirju
  • Ühel üsna õnnetul taksojuhil – paar valehambaid 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles