Windows XPga arvutid ohustavad netipanga kasutajaid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows XP.
Windows XP. Foto: Liis Treimann

Eesti suuremad kommertspangad pööravad Eesti Pangaliidu ja Microsofti eestvedamisel tähelepanu turvariskidele, mis kaasnevad Windows XP operatsioonisüsteemiga arvutitega internetipanka kasutades.

Microsoft lõpetas 2014. aasta aprillis operatsioonisüsteemi Windows XP toetamise, mistõttu soovitavad pangad turvalisuse huvides seda operatsioonisüsteemi uuendada.

«Pangad teevad omalt poolt kõik, et internetipanga kasutamine oleks inimestele turvaline. Oma osa on siin aga ka inimestel endil – igaühel tuleks hoolitseda selle eest, et arvuti, millega internetipanka kasutatakse, oleks varustatud uusimate turvapaikade, tulemüüri ning viiruste- ja nuhkvaravastase tarkvaraga,» rääkis Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.

Eestis töötab hetkeseisuga Windows XP operatsioonisüsteemiga orienteeruvalt iga kümnes arvuti. Need arvutid ei ole enam kaitstud turvariskide ja internetis levida võiva pahavara eest. «Arvuti, mis pole piisavalt kaitstud, on internetti ühendatuna küberkurjategijatele ahvatlevaks sihtmärgiks. Seetõttu on pankade hinnangul oluline tõsta kliendi kaitstust ning juhtida tähelepanu turvalisele arvutikasutusele,» lisas Talihärm.

Halvimal juhul on arvuti turvaauke ära kasutades võimalik arvuti pahavaraga nakatada ning jälgida kasutaja toiminguid. Sealhulgas salvestada kasutajate salasõnu ja pääseda ligi konfidentsiaalsetele andmetele. «XP-kasutajad ei saa enam süsteemi ja turvauuendusi, mistõttu ei suuda viirusetõrjeprogrammid ega tulemüür arvutit täielikult kaitsta. Kui arvuti pole kaitstud, ei pruugi turvalisuse tagamiseks piisata ka muidu hästi turvatud internetipangast,» tõdes Microsoft Windowsi Baltikumi tootejuht Andres Sirel.

Riigi Infosüsteemi Ameti kinnitusel ei väljastata alates 2014. aasta suvest ID-kaardi baastarkvara uusi versioone operatsioonisüsteemile Windows XP. Viimast XP toega tarkvaraversiooni toetatakse 2015. aasta juunini.

XP kasutajale tähendab see, et edaspidi ei pruugi õnnestuda sisselogimine internetipanka või mõnda teise ID-kaardi abil juurdepääsetavasse veebikeskkonda.

Oma aja ära elanud Windows XP operatsioonisüsteemi soovitab Andres Sirel vahetada võimalikult uue operatsioonisüsteemi vastu. «Kõige uuem operatsioonisüsteem kindlustab arvuti kaitse kõige paremini,» kinnitas Sirel. Juhul kui arvutikasutaja ei tea täpselt, milline Windowsi operatsioonisüsteem arvutis kasutusel on, saab seda kontrollida Microsofti veebilehel.

Arvuti operatsioonisüsteemi turvalisusele pööravad tähelepanu Eesti Pangaliidu suuremad liikmespangad: SEB Pank, Swedbank, Nordea Pank, Danske Bank ja LHV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles