Lugeja küsib: mida teha õues suvitanud jõulupuuga?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Potijõulupuud Eesti talve üle ei ela.
Potijõulupuud Eesti talve üle ei ela. Foto: Andres Haabu / Postimees

«Ostsin jõuludeks väikse ebaküpressi ja panin ta suveks potiga trepile. Varsti lähevad ilmad jahedaks ja ma ei tea, mida suve jooksul kosunud puuga teha. Kas ta õue istutades elab meie talve üle või pean selle kuidagi toas üle talve hoidma?» küsib lugeja.

Vastab Hortese turundusjuht Sigre Parm.

Kahjuks ei ole täpsustatud ebaküpressi sorti, kuid ilmselt on tegemist potijõulupuuga Ellwoodii. Euroopast aianduskeskusesse toodud kalifornia ebaküpressid on meie tingimustes külmaõrnad ja reeglina meie talvedele vastu ei pea. Küpressid on väga kapriissed ning neile võib saatuslikuks saada mitte ainult krõbeda külmaga ja lumeta talv, aga ka meil valitsev nullkraadine niiske lörtsiilm. Ja kui meie talvised kõikuvad temperatuurid puud ei kahjusta, teeb seda kevadine ere päike. 

Üks külmakindlamaid on kalifornia ebaküpress Columnaris, kuid -30°C pakane võib ka teda siiski jäädavalt kahjustada. Ka võib juhtuda, et kaua potis kasvanud istiku juurestik on üle kasvanud - see aga tähendab, et puu juurdub halvasti.

Kui nüüd lugejal on kindel soov proovida ebaküpressi kasvatamist õues, peaks ta kõigi nende asjaoludega arvestama, varuma juure- ja pakasekangast, varjutuskangast, istutama puu küll tuulevaiksele soojale kasvukohale, kuid mitte väga varjulisse aianurka, kus puu päikest ei saa jne

Küpressid eelistavad niisket turbamulda ja taluvad hästi pügamist. Päikeselisel ja valgel kasvukohal on nende värv intensiivsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles