Külm teeb juba basiilikule liiga

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsetaimed aknal – oregano (vasakult), meliss, basiilik ja petersell.
Maitsetaimed aknal – oregano (vasakult), meliss, basiilik ja petersell. Foto: Liis Treimann

Esimeste öökülmade saabudes tuleks külmakartlikumad maitsetaimed viia toale lähemale või päris tuppa.

«Basiiliku kohta kehtib see küll – tegemist on kõige külmakartlikuma maitsetaimega, mis tuleks kõige esimeses järjekorras külma eest varju viia,» ütles Pärnumaal asuva Tamme talu ürdiaia perenaine Heli Viedehof.

Tamme talu enda näide sellest, et ka väiksem külm basiilikule liiga teeb, on sügisest juba võtta.

«Öösel oli neli kraadi sooja, kuid sellest piisas – basiiliku lehed tõmbusid mustatäpiliseks. Lehed on inetud ja toiduks kõlbmatud, sellega koos on ka nende maitseomadused rikutud,» rääkis Viedehof.

Teiste maitsetaimede puhul soovitab ürdiaia perenaine pidada meeles müüjate antud nõu. «Määrav on ka see, kus maitsetaimi kasvatatakse – kas suvilas, talus või vaikses linnajaos ning kas taim on rõdukastis, potis või peenral. Tiheda asustusega kohas, elumajade vahel peenral või potis kasvav taim võib külmale kauem vastu pidada kui avamaal ja talu põllul,» selgitas ta.

Külmakartlikud taimed kipuvad talvega ka pottidesse ümberistutatult novembris või detsembris ära surema.

«Külma mitte kannatavate taimede potti ümber istutamise eesmärk on ennekõike omakasvatatud taime kasutusea pikendamine. Kinnisel rõdul või terrassil saab basiilikut ja majoraani edasi kasvatada, aga mitte pikalt,» märkis Viedehof.

Peenral elavad talve kõige paremini üle tüümian, iisop, erinevad mündid, liivateed ja salvei. «Novembrini-detsembrini võib potis kasvatada ka käharalehelist peterselli, mis on siledalehelisest vastupidavam,» sõnas asjatundja.

Üldiselt on maitsetaimede suurimaks vaenlaseks toas kasvades vähene valgus, kuiv õhk ja liigne soojus. Kastmisegagi tuleb olla ettevaatlik ja teha seda vastavalt vajadusele.

«Taime muld ei tohiks liialt läbi kuivada ega olla ka liiga märg. Mida õrnem on taim, seda haavatavam on ta kõiksuguste keskkonnatingimuste suhtes,» lausus Viedehof.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles