Võhma nõid soovitab: milliseid taimi praegu korjata

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudrohi aitab külmetushaigusi alistada.
Raudrohi aitab külmetushaigusi alistada. Foto: Margus Ansu

Kanarbik, raudrohi, põdrakanep ja veel mitmed teised ravitoimega metsaannid on saadaval just praegu.

Neile, kes oskavad lugeda looduseraamatut, on mets, põlluäär, rannalage ja sooserv varaaidaks, kirjutab Vooremaa.

Võhma nõid Eda Roos soovitab esmalt kanarbikku ja raudrohtu. Kanarbikutee puhastab organismi, lagundab kive ja liiva ning on tõhus abiline veresoonte lupjumise korral. «Kanarbik teeb seest puhtaks,» ütles ta.

«Teelusikatäis kanarbikuõisi klaasi vee kohta tuleks teeks teha ja see päevas ära juua, kuid mitte rohkem kui 10-14 päeva järjest. Siis peab vahet pidama,» rääkis Roos. Veel kiitis ta saja haiguse peletajat raudrohtu.

Roosi kinnitusel on südamele head mädarõigas ja kartul. «Praegusel ajal, kui kartul on noor, tuleks keeta neid koos koortega. Isegi kuni jõuludeni välja. Kartul on kaaliumiallikas  ja see on südamele hea,» kinnitas ta.

Veel juhatas Roos just praegu valmivate koduaia õunte juurde. «Kindlasti tuleb süüa ära ka õuna seemned. Need sisaldavad joodi, mida on organismis enamasti puudu,» lisas ta.

Kellel kae silmadele kipub, neil soovitab taimetark võrdsetes osades saialille, mailast, põldosja, nõgest ja naistepuna teeks segada. Segust tehtud teed juua samuti kaks nädalat järgemööda ja siis pidada jälle teist sama palju vahet.

Põdrakanep, see pikkade roosade õisikutega küünla moodi lill, kasvab teeservas ja kraaviäärtel, varemete juures ja metsatulekahjudest jäänud platsidel. Roosi sõnul on õitsvat põdrakanepit praegu juba keeruline leida, kuid õiekobarate ülemist, veel õitsevat osa sobib koguda.

«Põdrakanep on meie jaoks parem immuunsuse tekitaja kui indiaanlaste päevakübar. Seda kahjuks enamasti ei teata,» rääkis ta.   

Kohtumine Karksi-Nuia ravimtaimetundja Kaja Saarega Parika raba servas tõi teadmise, et muraka leht on sama väärtuslik kui mari.

«Tuleb korjata ilusaid terveid lehti, mis on ilma täppide ja aukudeta,» teadis ta. Kuum murakalehetee pakub leevendust reumavalude korral, alandab palavikku ja ravib kinnist köha. Peale selle leidub taimes eeterlikke õlisid, millel on tugev mikroobe hävitav toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles