Mükoloog: septembris ilmuvad metsa tõelised maiuspalad

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened.
Kukeseened. Foto: wikimedia.org.

Ehkki mitmed seenelised kurdavad, et tänavu on seeni metsas vähe, ennustas mükoloogiaprofessor ja loodusmuuseumi direktor Urmas Kõljalg vähemalt septembriks keskmist või üle selle seenesaaki.

«Praegu võib loota, et septembri seenesaak tuleb pigem keskmine või üle selle. Kindlasti tasub septembris oodata tõeliste maiuspalade, nagu lehter- ja kollaka kukeseene, ilmumist,» rääkis Kõljalg.

Praegu leiab metsast nii kukeseeni, puravikke, pilvikuid kui ka esimesi riisikaid. Ent mitte igast metsaservast – sõltub, kas ja kui palju on vihma tulnud. «On paiku, kus saagikus on täiesti korralik, kuid mõnel pool võib see hetkel väga napp olla,» tõdes Kõljalg.

Selle aasta suve keskel valitsenud kuumus ja kuivus jagas mükoloogi sõnul seenehooaja kaheks. «Kuidas põud sügisest saagikust mõjutab, sõltub mitte ainult vihmast ja soojast, vaid ka puude lehestiku ning juurestiku seisundist,» selgitas ta.

Suve esimeses pooles sai juba puravikke ja pilvikuid. Augustis alanud vihmasajud peaksid tagama ka küllalt hea sügisese seenesaagi.

Kui veel nädal tagasi oli turgudel saada vaid kukeseeni ja üksikuid puravikke, siis täna olid näiteks Tallinna Keskturu ja Balti jaama turu letid puravikest lookas. Kukeseenekilo saab praegu kätte seitsme euroga, kilo puravike eest tuleb aga välja käia 12-18 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles