Higi võib niiskuskindlat telefoni kahjustada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Higiga kokku puutudes võib telefon rikki minna.
Higiga kokku puutudes võib telefon rikki minna. Foto: SCANPIX

Niiskuskindlad telefonid koguvad üha enam populaarsust – arvatakse, et need on kõikvõimsad, kuid tegelikult see nii ei ole.

Elisa tooteturunduse osakonna juht Mailiis Ploomanni sõnul peavad niiskuskindlad telefonid vastu tänaval vihma või lumelörtsi käes rääkides või vihmase ilmaga sporti tehes. 

«Viimasel juhul võib hoida telefoni jope või dressipluusi taskus. Küll aga ei soovita me niiskuskindlat telefoni panna sportides pükste värvli vahele või rasket tööd tehes pluusi rinnataskusse, kus ta võib otseselt higiga kokku puutuda,» rääkis Ploomann, et inimese higi on niivõrd võimas aine, mis võib telefoni imbuda ja seda kahjustada.  

Niiskus- ja tolmukindlaid telefone eristab üksteisest IP-sertifikaat, mis võib olla numbriga 57 või 67. Esimene number näitab tolmukindluse ja teine niiskuskindluse astet.

Niiskuskindlad nutitelefonid IP sertifikaadiga 57 ja 67 võivad olla kuni pool tundi meetri sügavusel magedas vees. Nutitelefon numbriga 57 kannatab kergemat tolmu ning 67 ka peenemat tolmu, sest sel on paremad katikud.

Niiskuskindlaid telefone eristab seegi, kas märja ekraaniga telefoni saab kasutada või mitte. «Sony Xperia seeria niiskuskindlaid telefone saab kasutada, kui ekraan on märg, aga niiskuskindlat nutitelefoni Samsung S5 ei saa,» tõi Ploomann näite. «Sony lubab oma niiskuskindlaid telefone kraani vee all porist või muust mustusest puhtaks pesta, Samsung aga keelab taolise tegevuse rangelt.»

Ploomanni sõnul ei ole niiskuskindlad telefonid mõeldud selleks, et neid soolases merevees ujutada või nendega vee all pilte teha. «Mõni telefon võib küll mõlemale tegevusele vastu pidada, kuid kuna seade pole selleks mõeldud, siis on selle taoline kasutamine kliendi omal riisikol ning tootja garantii taolisele kahjustusele ei laiene,» nentis Ploomann.

Sama kehtib ka teiste vedelike kohta, kui tegemist pole mageda veega ning telefon kukub õlitünni või mõne muu aine sisse, siis seda ei arvesta tootja niiskuskindluse sisse.

«Me ei soovita niiskuskindlaid telefone ka ameeriklaste kombel testida ning üritada vaadata, kas seade peab ka keevas vees vastu. Vastus on ühene – ei pea, sest keevas vees telefoni aku lõhkeb,» tõdes Ploomann.

Vigastatud katik

Selleks, et niiskuskindel telefon peaks võimalikult kaua vastu, tuleb katikud alati väga hoolikalt sulgeda ning vaadata, et sinna midagi vahele ei jää, isegi mitte liivatera. Kui telefoni tihend läheb katki, siis pole seade enam niiskuskindel. Kui katik saab vigastada, tuleb telefon viia hooldusesse ja lasta see ära parandada.

Niiskuskindla seadme puhul soovitab Ploomann alati läbi lugeda ka kasutusjuhendi, kus on kirjas, kui tihti ja kuidas täpselt tuleb telefoni tihendeid ja katikuid hooldada või vahetada.

Juhul kui niiskuskindel telefon saab veekahjustuse, siis tuleb aku koheselt eemaldada ja viia seade hooldusesse. Kui hooldus on juba suletud, siis võib telefoni asetada kuiva riisi sisse, mis imab niiskuse telefonist välja. Ent hooldusesse tuleb seade järgmisel päeval ikkagi viia ja seda esimesel võimalusel, et seade lõplikult veest puhastada ja peatada oksüdeerimise protsess.

Juhul kui telefonil akut eemaldada ei saa, tuleb seade tervenisti asetada kuiva riisi sisse ning esimesel võimalusel viia hooldusesse. Ploomann toonitas, et kindlasti ei tohi niiske seadme akut laadida või telefoni radiaatorile kuivama panna.

Tele2 tootesortimendi juht Risto Taliaru lisas, et niiskuskindel telefon kaotab veekindluse kui selle korpuse mõni ava, näiteks laadimis- või mälukaardi pesa, on avatud. Samuti kui telefoni korpus või ekraan on kahjustatud või mõrane.

Pahatihti arvatakse ka, et vee- ja tolmukindel telefon on ka põrutuskindel. EMT ja Elioni valdkonnajuht Taavi Tingi kinnitusel see nii siiski ei ole. «Üldjuhul on telefonid ainult vee- ja tolmukindlad, põrutuskindlust tootja ei garanteeri. Seda peaks klient alati täpsustama, kas põrutuskindlus on olemas või mitte,» möönis ta.

Kui Elisas moodustasid käesoleva aasta jaanuaris niiskuskindlad nutitelefonid kogu telefonide müügist 18 protsenti, siis suvekuudel tõusis see protsent kümne protsendi võrra ehk 28 protsendini.

«Kui vaadata statistikat aasta algusest, siis mida kuu edasi kevade ja suve poole, seda enam kliendid niiskuskindlaid seadmeid ostavad,» märkis Ploomann, et niiskuskindlate seadmete müügi kõrghetk ongi suvekuud.

Populaarseimate niiskuskindlate mudelitena nimetas ta Sony Xperia V, Sony Xperia Z1 Compacti ja Samsungi Galaxy S5.

EMT-s moodustab vee- ja tolmukindlate telefonide müük kõikide telefonide müügist ligi kümme protsenti. «Sony on olnud selge liider ja eestvedaja, kes oma telefonidele veekindluse on lisanud. Lisaks toodab täna Samsung veekindlaid telefone, nende viimane lipulaev Galaxy S5 on vee- ja tolmukindel,» lausus Ting.

Tema sõnul on küll aastases võrdluses veekindlate telefonide osakaal pisut kasvanud, kuid suurt hüpet ei ole oodata. Siiski osutavad tootjad sellele rohkem tähelepanu.

Ka EMT klientide seas on populaarseimad mudelid Sony Xperia Z1 Compact ja Samasung Galaxy S5.

Taliaru tõi välja, et kui mullu oli põrutus ja- niiskuskindlate telefonide osakaal Tele2 müügist viis protsenti, siis tänavu on see pea kümme protsenti. «Tootjad on aru saanud, et see huvitab inimesi ja mudelivalikut suurendanud,» märkis ta.

Tele2 kõige populaarseim niiskus- ja põrutuskindel telefon on traktoritootja CAT toodetud B15 nutitelefon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles