Levinumad tehnikaga seotud müüdid

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas telefoni võib laadima jätta terveks ööks ning kas iPhone’i võib laadida iPadi laadijaga?  Business Insider toob välja kõige levinumad arvutite ja telefonidega seotud müüdid ja selgitab, kuidas asjad tegelikult on. 

Müüt: Maci arvutites ei ole viiruseid 

Jah, see on pelgalt müüt. Ka Apple’i toodetud arvutid ei ole pahavara eest kaitstud. Olid ajad, kui Apple hooples, et tema arvutid ei ole PC viiruste suhtes tundlikud, kuid pärast seda, kui troojalane vallutas tuhanded Macid 2012. aastal, on olukord muutunud.

Müüt: telefoni laadima jätmine liiga kauaks hävitab selle aku 

Enamik inimesi jätab telefoni ööseks laadima, mis tähendab, et ta on elektrivõrku ühendatud veel pikalt pärast seda, kui aku saab täis. Räägitakse, et see lühendab aku eluiga, kuid tegelikult ei ole selle kohta mingit tõestust. Kaasaegsetes nutitelefonides kasutatakse liitium-ioon akusid, mis on piisavalt nutikad, et lõpetada laadimine, kui seda pole enam vaja.

Müüt: rohkem megapiksleid tähendab paremat kaamerat

Mis vahe on 12- ja 8-megapikslisel kaameral? Tuleb välja, et suurt vahet polegi. Pildi kvaliteedi määrab, kui palju valgust on kaamera sensor suuteline sisse laskma. Tavaliselt kaasnevad suurema sensoriga ka suuremad pikslid, ja mida suurem piksel, seda rohkem valgust saab see absorbeerida. Nii et tegelikult on küsimus pigem megapikslite suuruses kui vaid nende arvus.

Müüt: ära lae oma telefoni enne, kui aku on peaaegu täiesti tühi 

Ka see üks levinud liitium-ioon akudega seotud müüt, mis ei vasta tõele. Tegelikult võib telefoni laadimine pooltühja akuga olla isegi parem, kui päris viimase hetkeni ootamine. Nimelt on akudel küll piiratud laadimistsüklite arv, kuid see, et sa paned ta varem laadima, ei kuluta akut kuidagi rohkem. 

Müüt: kõrgem ekraaniresolutsioon on nutitelefoni puhul alati parem 

Gizmodo kirjutab, et ekspertide sõnul ei suuda inimsilm eristada pisidetaile, kui ekraanil on rohkem kui 300 pikslit tolli kohta. LG tuli sel aastal aga näiteks välja nutitelefoniga, mille reso on 2560x1440. See on palju rohkem kui keskmisel kõrgema klassi nutitelefonil, mille reso on tavaliselt 1920x1080. Kuid seni pole selge, kas need numbrid tõepoolest loevad või mitte, kuna silmas on vahet väga raske eristada.

Müüt: iPhone’i laadimiseks ei tohiks kasutada iPadi laadijat 

See on nüüd natuke trikiga küsimus. Apple’i ametlikul kodulehel on eöldud, et 12-vatina iPadi adapter laeb nii iPhone’i kui iPadi. Samas ütles AEi Systemsi asutaja Steve Sandler Popular Mechanicsile, et kui laadida iPhone’i regulaarselt iPadile mõeldud laadijaga, võib see esimese akule kehvasti mõjuda. Kuid et see tõesti akule kurja teeks, peaks seda tegema umbes nii aasta jagu.

Müüt: arvutit ei tohiks iga päev välja lülitada 

Tegelikult teeb see arvutile head, kui ta regulaarselt päris välja lülitada. Eriti sülearvuti puhul on eriti kerge minna seda teed, et lükkad pidevalt lihtsalt kaane kinni, kuid Lifehacker kirjutab, et väljalülitamine võimaldab kokku hoida energiat ning aitab arvutil endal kauem säilida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles