Lugeja küsib: kas ülemus ei pea mulle koolituse aja eest maksma?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

«Käisin tööalasel koolitusel, tööandja maksis koolituse kulud kinni, aga selle päeva eest töötasu ma ei saanud. Kas tööandja ei pea mulle midagi maksma koolituse aja eest?» uuris Tarbija24 lugeja.

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets:

Tööandja korraldatud või sisse ostetud koolitusel osalemine on töötajale nagu iga teise tööülesande täitmine. Tööalasel koolitusel ei käida oma vabast ajast, vaid tööajast. Seepärast peabki tööandja maksma töötajale koolitusel osalemise aja eest keskmist töötasu ja hüvitama koolitusega seotud kulud, näiteks transpordikulu.

Töölepingu seaduse järgi on tööandjal kohustus tagada töötajale tööalaste teadmiste ja oskuste arendamiseks tööandja ettevõtte huvidest lähtuv koolitus. Seadus märgib, et sealjuures peab tööandja kandma koolituse kulud ja säilitama koolituse ajaks töötajale keskmise töötasu.

Antud olukorras on töötajal võimalus pöörduda tööandja poole selgituse saamiseks ja koolituse päeva eest töötasu nõudmiseks. Kui pooled kokkulepet ei saavuta, siis on tegemist juba töövaidlusega ja töötajal õigus selle lahendamiseks pöörduda kohtusse või töövaidluskomisjoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles