Lugeja küsib: miks muuseumides pildistamist keelatakse?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumis pildistamine.
Muuseumis pildistamine. Foto: SCANPIX

«Miks on muuseumites jt sarnastes kultuurirajatistes kohati pildistamine keelatud? Mõnes muuseumis võib vabalt pilte teha, teises jällegi mitte. Miks see sõltuvalt kohast erineb? Kas igal taolisel asutusel on õigus ise otsustada ja määrata, kas nende siseruumides on fotografeerimine lubatud või mitte?» uuris Tarbija24 lugeja.

Vastab kultuuriministeeriumi muuseuminõunik Marju Reismaa:

Oma kodukorra reegleid, mille hulka kuulub ka pildistamise lubamine-mittelubamine, kehtestab iga asutus ise.

Eesti muuseumides on üldjuhul lubatud ilma välguta pildistamine. Just suuremates ja rahvarohkemates muuseumides on ilma välguta pildistamisel suur pluss – välgu pidev sähvimine võib häirida teiste külastajate muuseumielamust. Kui varasemalt leiti, et fotoaparaadi välk võib kahjustada valguse suhtes tundlikke kunstiteoseid või ajaloolisi esemeid, siis tänasel päeval ei ole konservaatorid selle kahjustava mõju osas enam üksmeelel.

Samas võib mõnes muuseumis pildistamispiirangu põhjuseks olla ka ruumi eripära: kitsas näitusesaalis võib, parema kaadri saamiseks taganedes, kogemata riivata teisi eksponaate või klaasvitriine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles