Seakatk ähvardas Eestis lihalette tühjendada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade Aafrika katku tõttu on ettevõtjad ja riigid kasndnud täiendavaid kulutusi. Pildil desinfitseerimisvann Viljandi lähedal asuva seakasvataja Ekseko väravas.
Sigade Aafrika katku tõttu on ettevõtjad ja riigid kasndnud täiendavaid kulutusi. Pildil desinfitseerimisvann Viljandi lähedal asuva seakasvataja Ekseko väravas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Poodide õnneks tühistati eile veterinaarameti otsus keelata Leedust sealiha sissevedu.

Veterinaaramet keelas alates 24. juulist sigade aafrika katku tõttu sealiha ja selle toodete sisseveo Leedust. «Me ootasime Euroopa Komisjoni rakendusotsust Leedu piirangu kohta, aga komisjonil võtavad need asjad aega,» selgitas veterinaar- ja toiduameti juht Ago Pärtel, miks sisseveo­keeld kehtestati.

«Kuna tegu oli suure farmiga, kus on 20 000 siga, ei saanud me surmkindlad olla, enne kui Leedu kinnitas, et Eestisse ei ole elussigu ega sealiha sealt jõudnud,» ütles ta. Pärtel toonitas, et praegu võivad poed Leedu sealiha ja sellest tehtud tooteid rahulikult edasi müüa.

«Rimi kaupluste sortimendis on tõesti üksikuid Leedu päritolu sealihatooteid,» rääkis Rimi pressiesindaja Katrin Bats.

Tema sõnul on poel kõikide hankijatega lepingud, millega kaasneb vastutus, et tooted on kontrollitud ja kvaliteetsed. Kuna esialgne sisseveokeeld tühistati, Rimi praegu midagi müügilt eemaldama ei hakka. Küsimusele, miks seda siiski ei tehtud, kuigi hoiatus anti välja juba neljapäeval, vastas Bats, et info jõudis poeni eile hommikul ja seepärast ei olnud varem võimalik tegutseda.

Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid ütles, et Leedust pärit värsket sealiha ei ole nad viimasel kuul müünud. «Erinevatest lihatoodetest, näiteks vorstid, viinerid jne, müüme ainult nende Leedu tootjate toodangut, kes ei valmista oma tooteid Leedus kasvanud sigade lihast ja jälgivad toiduainete käitlemisel kõiki eri riikide veterinaar- ja toiduametite käskkirju,» rääkis ta.

Prisma värskete kaupade ostujuhi Tiia Karu sõnul nemad Leedu päritolu jahutatud sealihatooteid ei müü, küll on neil müügil mõned seal toodetud täissuitsusealihatooted. «Hetkel ei ole meile laekunud infot, et oleks vajadust mõni Leedus toodetud sealihatoode müügilt kõrvaldada,» kinnitas Karu.

Küll aga kehtestas veterinaar- ja toiduamet alates eilsest Läti haiguskoldest 40 kilomeetri kaugusele ulatuva puhvertsooni. Sellesse tsooni jääb terve Valgamaa, Karksi vald Viljandimaal ja veel neli Võrumaa valda, mis piirnevad Valgamaaga.

«Puhvertsoon tähendab, et tsoonist välja liikuvatele sigadele on teatud lisatingimused,» rääkis Pärtel. Nii võib sealt välja viia vaid sigu, kes on kas kasvanud samas farmis, viibinud seal vähemalt 30 päeva ja 15 päeva jooksul enne välja viimist tuleb teatud valimile teha laboriuuring.

«Sinna tsooni võib sigu viia nii palju kui kulub ning lihale ja lihatoodetele ei ole mitte mingeid kitsendusi,» kinnitas Pärtel.

Põllumajandusminister Ivari Padar ütles eile Vikerraadiole, et kui aafrika seakatk peaks Eestisse jõudma, siis hävitamisele läinud sead hüvitatakse, kuid hüvitamisele ei kuulu erinevatest piirangutest tekkinud kahju.

«Üks asi on sigade hävitamine, aga loomataud lööb tootmistsükli katki ja klassikalised turud segi. Meie ei suuda kõiki kahjusid kompenseerida,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles