Neli viga, mida munaroogade valmistamisel vältida

Triin Ärm
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praemuna sobib hästi hommikusöögiks.
Praemuna sobib hästi hommikusöögiks. Foto: Panther Media/Scanpix

«Pealtnäha lihtne toit, kuid paljud suudavad isegi muna valmistamisel midagi valesti teha,» tõdes innovaatilistele munaroogadele keskenduva kokaraamatu autor Michael Ruhlman. 

Ruhlman tõi välja neli levinud müüti ning selgitas munaroogade valmistamise viise, vahendas Huffington Post.

Keedad munad ära ja sööd neid kuumalt

Keetmine on tõenäoliselt üks enim levinud viise muna valmistamiseks. Samas tuleb peaaegu igaühele silme ette muna hallikasroheline rebu. Seega pole siiski alati tegu niivõrd lihtsa toiduga, kui võib tunduda.

Ruhlmani seisukoha järgi on kõige lihtsam ja kindlam viis munade keetmiseks alguses külmad munad potti pista, katta need umbes tolli ehk 2,54 sentimeetri jagu külma veega ning tõsta pott pliidile. Kui vesi hakkab keema, tuleks potile kaas peale panna, tõsta anum pliidilt ja lasta munadel selles vees umbes 15 minutit seista.

Seejärel ei tohi aga munadelt lihtsalt vett pealt ära valada ja neid koorima hakata. Selle asemel tuleks tõsta munad vähemalt kümneks minutiks jäävanni. Kiire jahutamine on väga oluline, sest see ei lase munadel värvi muuta ning lihtsustab ka nende koorimist. 

Kasutad munade praadimiseks roostevabast terasest panni

Kvaliteetne roostevabast materjalist pann sobib liha ja köögiviljade jaoks, kuid sellega mune praadides võid lõpetada söömise asemel hoopis toidu panni küljest lahti kakkumisega. «Roostevabast terasest panni asemel tuleks valida selline, mille küljest mune pärast praadimist lahti ka saab,» rääkis Ruhlman. Lisaks soovitab ta lisada keedetud munale teelusikatäis võid, et kasuliku toidu parim maitse esile tuleks.

Lisad pošeeritud munade veele äädikat

Kui Ruhlman saaks jagada vaid üht nippi, oleks see järgmine: ära lisa munavalge laialivalgumisest päästmiseks upumunade keetmisveele äädikat. Seda soovitatakse sageli, kuid Ruhlmani sõnul lõppeb see tegevus vaid hapu muna söömisega. Selle asemel proovi muna enne vette asetamist vahukulbile sättida. See võimaldab lahtisemal osal ära nõrguda. Seejärel tõsta muna vette, mis keeb pigem rahulikumalt kui täisvõimsusel. Pärast seda tõsta muna veest välja, näiteks paberkäterätikule ja naudi mõnusat suutäit.

Saad munapudru 30 sekundiga valmis

«Munapuder peaks olema kerge ja siidine ning mitte liiga kuiv,» ütles Ruhlman ning jagas näpunäiteid, kuidas sellist konsistentsi saavutada. Alustuseks tuleks asetada pann nõrgal kuumusel pliidile. See on hea munapudru valmistamise juures väga oluline, sest laseb kokal üsna aeglaselt kulgevat küpsemisprotsessi jälgida. Lisaks peavad munad olema enne kuumutamist täiesti segamini klopitud ehk peale vaadates ei tohiks eristada rebu ega munavalget.

Klopitud munade segu tuleks valada pannile ning seejärel seda esimese 30 sekundi jooksul sageli ja ettevaatlikult segada. Praadides peaks pannil olev mass üha enam kohupiima meenutama. Oluline on segamist pidevalt jätkata. Munaroog on valmis, kui umbes kaks kolmandiku pannil olevast toidust näeb välja nagu soovitav lõpp-produkt ning kolmandik sellest on veel veidi vedelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles