Kust lugejad riideid ostavad?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allahindlused püüavad inimesi ostlema meelitada.
Allahindlused püüavad inimesi ostlema meelitada. Foto: Panther Media/Scanpix

Vaatamata suurtele allahindlustele soetab enamik Tarbija24 üleskutsele reageerinud lugejatest riideid hoopis reisidelt või tellib Internetist, kritiseerides Eesti poode nigela valiku ja kõrgete hindade pärast. 

«Eesti kauplustes on kahjuks müügil ainult, palun mitte solvuda, piitspeentele pesulaudadele. Kui naine on vähegi vormikas, siis midagi leida ei ole. Ja kui leiab, siis on need imelikes pruunides toonides ja kartulikoti lõikega. Seega jääb üle ainult turg ja Internet,» kurtis lugeja.

Ka Mati soetab rõivaid peamiselt Internetist. «Kohalikest poodidest ostes on mul tunne nagu saaksin petta. Kaup on liiga üle hinnatud ja seetõttu ma seda ei osta,» selgitas ta.

Eestist soetatud riiete hind on teistelegi pinnuks silmas. «Riideid ostan ikka Internetist ja välismaalt. Ma saan aru, kui meil oleks poodides midagi huvitavat ja see paneks mind selle toote eest maksma, aga meil on igal pool täpselt sama jama müügil, mis on tänaval igal teisel seljas. Ja ma peaksin siis selle eest veel hinge hinda maksma, et olla üks osa hallist massist. Tänan, kuid ei,» väljendus lugeja oma seisukohta.

«Eestis saad ilusaid riideid osta vaid ülikalli hinna eest. Need, kes pakuvad taskukohasemaid hindu, müüvad lihtsalt koledaid asju, aga see oleneb maitsest muidugi. Internet on ostlemiseks hea moodus ja selliseid variante hakatakse kasutama, kui riidemüüjad kaotavad reaalsustaju. Varsti istuvad nad üksi poes ja nende hääl kajab tühjas kaupluses vastu, sest sissetulekud ja hinnad ei ole kaugeltki tasakaalus,» rääkis lugeja.

Nii mõnedki soetavad uued kehakatted aga hoopis reisidelt. «Kõik riided, nii endale kui lastele, olen ostnud reisidelt, outlet-keskustest ja muudest sellistest kohtadest,» jagas oma kogemusi lugeja Sirle.

Tema arvates on head allahindlused ka näiteks Itaalias. «Suur turg reguleerib seal hästi hindu. Nii on hinna ja kvaliteedi suhe paigas,» rääkis Sirle. Tema arvates onEestis kahjuks kvaliteetsete firmade rõivastel liiga suur juurdehindlus.

«Mina kuulun nende hulka, kes ei armasta ostlemist,» tõdes lugeja, kes vahetasvälja kogu oma garderoobi kolm aastat tagasi USAs. «Võtsimegi mehega paar päeva ja kammisime kohalike soovitusel kaubanduskeskuseid. Kuna valik ja hinnatase olid uskumatud, sai palju ostetud ja isegi suur kohver oli vaja lisaks osta,» kirjeldas lugeja oma osturetke.

«Paar korda olen midagi juurde ostnud ka Istanbulist, näiteks umbes sada eurot maksnud maani kašmiirmantli ning puuvillaseid ja villaseid riideid,» tõi näiteks. «Kui vahel tõesti midagi vaja on, tellime internetist – valikuvõimalused on ju tohutud. Eesti hinnad on paraku ulmelised ja valik üheülbaline,» kõneles lugeja.

«Ostsin pojale Kaubamajast ilusa värvilise särgi lõpetamiseks. See oli juba alla hinnatud ja maksis 29 eurot, oli tõesti ilus ja non-iron töötlusega,» kirjeldas lugeja oma osturetke. «Lipsu sinna juurde enam osta ei jõudnud paraku, sest ka uusi kingi oli vaja. Need ostsime ka allahinnatuna 45 euro eest,» tõi ta näiteks. «Pani juba olemasoleva kikilipsu sinna juurde ning  õnneks saime väga peene ülikonna 25 euro eest teiselt ringilt. Muidu oleks kool vist lõpetamata jäänud,»ütles lugeja.

Ka lugeja Matu mõtles Kaubamajast lipsu soetamisele. «Vaatasin Kaubamajas ülikonna jaoks lipsu ning avastasin, et nende hind on kuskil 40-100 eurot. Jäin mõtlema, et millise sissetulekuga ma oleks üldse võimeline Eesti poodides riideid ostma,» arutles Matu.

Matu kommentaarile lisas järgmine lugeja, et tema saaks oma pensioni eest osta Kaubamajast kaks kallimat ja ühe odavama lipsu.

«Ostan põhiliselt Saksamaalt, aga kui lähemalt midagi vaja, siis ka Rootsist ja Soomest,» rääkis lugeja, kes on viimasel ajal tellinud kaupa ka Internetist. «Eestist ostan toitu, riiete hinnad on sellised, et ei kannata siit midagi osta,» lisas ta.

«Eesti allahindlus 70 protsenti tähendab ebanormaalset alghinda, millest tehakse kohe soodustus. Mujal Euroopas on ikka alghind kohe mõistlik, hooajalõpuks lastaks see ka veel 50 protsenti alla, et kaubast lahti saada,» andis lugeja ülevaate.

Veel tõi ta näiteks, et Saksamaalt saab naiste kingad letihinnaga 60 eurot ilma allahindluseta, samal ajal kui Eestis on sama kinga letihind 120 eurot. «Eesti äriga ikka kaugele ei purjeta,» lisas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles