Kui palju maksab enda lõpuaktuseks üleslöömine?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Kooli lõpetades pööratakse palju tähelepanu kleidi ostmisele, kuid ei arvestata, et lisaks sellele kulub palju raha ka kõikvõimalikele iluprotseduuridele.

Nii tähtsal päeval kui kooli lõpetamine tahab iga neidis näida «peoprintsessina». Seda, kui palju keegi aktusel loomulikku ilu demonstreerib, otsustab mõistagi igaüks ise. Need, kes end piduliku sündmuse puhul rohkem üles vuntsivad, peavad paratamatult ka rahakoti raudu enam paotama. Või siis nende emad-isad.

Vaatlesime hinnakirju paarikümnes salongis, kus sai lasta teha n-ö täispaketi: soengu, jumestuse ja maniküüri. Kauniks tegemise kogumaksumuse väljaselgitamiseks liitsime iga teenuse keskmise hinna. Tallinna kesklinnas asuvas ilusalongis pidi kukrut kergendama 73,90 euro võrra, mujal Eesti suuremates linnades – Tartus, Pärnus, Haapsalus, Viljandis ja Rakveres – kulus keskmiselt 54 eurot.

Ent valida võib ka hulga lisateenuseid: spreipäevituse, ripsmepikendused, kunstküüned, pediküüri jpm. Kogu keha spreipäevitusele kulub paarkümmend eurot. Pediküüri hind jääb Tallinnas 30 euro kanti, ripsmete pikendamine on veelgi kulukam. Nõnda võib ilukuur maksma minna üle saja euro.

24-aastane Mari-Liis Raudsepp lõpetab tänavu Tallinna Tehnikaülikooli, kus omandas integreeritud õppe järel magistrikraadi ehituse erialal. «Kuna meil bakalaureuse lõpetamist ei ole, on lõpuaktus selline koht, kus tahan kindla peale välja minna,» jutustas neiu. «Ülikooli lõpetan ikkagi vaid üks kord!» õhkas ta.

Jumestajat ei usalda

Mari-Liis otsustas endale meigi teha ise, kuna varem on juhtunud, et jumestaja tehtud meigiga on nägu pärast talle endale võõras tundunud. «On kas veider lainerijoon, liiga tumedad kulmud või üldiselt liiga tugev jumestus,» põhjendas ta. Nõnda ei ole fotod tähtsast sündmusest talle hiljem meeltmööda olnud.

Juuksurisse läheb Mari-Liis juba proovitud tegija, sõbranna Kristi Mooki juurde Fashion Hairi. «Uude kohta ei riskiks minna,» möönis värske magister. Juuksuriaja pani ta kinni juba mai alguses. Soeng on samuti välja valitud: lahtisi lokkis juukseid soovib ta kombineerida punutisega. Soeng koos pesuga läheb maksma 20 eurot.

«Proovin enne aktust 26. juunil piisavalt iluund magada ning alkoholi ja magusaga mitte üle pingutada,» avaldas Mari-Liis veel oma ilunippe.

Samaealine Sandra Sepp lõpetab 19. juunil Tartu Ülikooli õigusteaduskonna magistrantuuri. Enne aktust külastab ta Emajõe Ateenas asuvat ilusalongi Magnoolia. «Värvimised ja muud protseduurid teen enne lõpetamist ilusalongis Ilulaegas, lõpetamise päeval piirdun ilusa punutud soenguga.»

Aja broneeris ta 15. mail. «Kui mul ei oleks sõbrannadest juuksureid, oleksin seda teinud ilmselt varem. 19. juuni on tänavu väga populaarne lõpuaktuste kuupäev,» tõdes neiu. Soengu valib ta lähtuvalt kleidist. «Eks see sõltub sellest, mida endale selga panen, kleit on mul veel ostmata,» lausus Sandra ja arvas, et üle 22 euro ei tohiks soeng maksma minna.

12. juunil pani Sandra endale ka ripsmepikendused – teenus maksis 33 eurot. Ent meigi teeb temagi ise. «Kuna ripsmed teevad näo juba piisavalt ilmekaks, ei pea ma vajalikuks lasta endale täismeiki teha. Saan päikesepuudri ja huulepulga pealekandmisega õnneks ise ka hästi hakkama,» selgitas neiu.

Tartu Ilutare salongi osanik Karin Kört kinnitas, et kosmeetikute ja juuksurite ajad on nädala lõpuni täis – vaba aeg oleks veel 17. juuni ennelõunaks. «Broneeritud on hommikused ajad, sest enamik aktusi on kell 12 ja 14. Aga kui aktus on kell 12 ja meie avame kell 8, siis iga juuksur jõuab ainult kolm tüdrukut valmis sättida. Seega on just kindlad kellaajad väga kuumad ja nõutud,» täpsustas ta.

Teevad proovisoenguid

Kördi sõnul on enim soovitud teenus pidulik soeng, samuti on populaarne jumestus. Maniküür ja pediküür tehakse valdavalt juba varem ära – aktuse päevale seda ei jäeta. «Võib öelda, et vanasti, aastaid tagasi käidi tegelikult rohkem soengut tegemas. Eks hind dikteerib ka, igaühele ei ole salongi teenus kättesaadav. Teisalt ka see, et nii palju vahendeid on võimalik poest hankida ja miks mitte ise teha,» rääkis 25 aastat Tartu kesklinnas salongi pidanud Kört.

Tähtsale päevale pööravad rohkem tähelepanu nooremad, põhikooli lõpetajad. «Meie kogemus näitab, et just 9. klass tahab väga uhkeid soenguid saada – nagu läheksid presidendi vastuvõtule!» muigas Kört, ja jätkas: «Kahjuks tahavad nad end natuke liiga vanaks, täiskasvanuks teha. Me ise naerame, et ülikoolilõpetajad küsivad ainult, kas peapesu aega saab, aga keskkooliõpilased käivad tihti proovisoenguid tegemas.»

Kört leidis kokkuvõtteks, et mida vanem on lõpetaja, seda enam soovib ta lihtsust – ta ei tähtsusta sündmust üle. «Eks see ole arusaadav, kui 16-aastaselt on esimest korda võimalus end pidulikuks sündmuseks üles lüüa,» lisas ta.

Pärnu ilusalongi Venus kosmeetiku Merilin Orgma hinnangul külastavad neid samuti rohkem põhikooli- ja gümnaasiumiõpilased kui tudengid. Hõivatud on kõik hommikused ajad.

Pealinnas tegutseva Marineli salongi kosmeetik ja juhatuse liige Kerli Kõrm leidis seevastu, et nende juurde jõuab pigem pisut vanem, ülikoolilõpetaja, kes peamiselt soovib jumestust ja pidulikku soengut. «Make-up tehakse ikka päevane, kergem,» ütles ta.

Tallinna salongid Desiree, Sim ja Talente ning Tartus asuvad Tsikiita ja Avancia kinnitasid, et lähiajal on neile tulemas tavapärasest märksa rohkem soengu- ja meigisooviga kliente – need on lõpetajate jaoks kaks kõige enam soovitud teenust. Siiski leiab veel vabu aegu.

«Enne jaanipäeva on siin ikka päris palju tööd,» tõdes Avancia maniküürija-pediküürija Astrit Sukk. «Soenguid on väga palju,» nentis ka Sim salongi juuksur Sandra Ashilevi. Soengutest eelistatakse asjatundjate sõnul eelkõige punutisi ja pidulikke ülespandud soenguid.

Ilusalongide teenuste hinnad (eurodes):

 

Pidulik soeng pikkadele juustele (koos pesuga)

Pidulik make-up

Tavamaniküür (koos lakkimisega enda küüntele)

Tallinna kesklinna ilusalongid (odavamast kallimani)

20 (Marinel) – 36 (Desiree)

23 (Lõvilakk, Desiree) – 32 (Fahle)

13 (Talente) – 23 (Fahle, Roosikrantsi)

Tartu ilusalong Avancia

10-22,50

17

14

Tartu ilusalong Ilulaegas

15-25

20

13

Tartu ilusalong Ilutare

25-35

28

12

Tartu ilustuudio Tsikiita

14-25

25

13

Pärnu ilusalong Venus

20

22

14

Haapsalu ilusalong i-Stuudio

15-18

12-16

14-17

Viljandi ilusalong Christina

27,50

15

10,45

Rakvere Aaria ilusalong

18-20

17/20 (koos ripsmetega)

8

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles