Lugeja küsib: kas võib heki istutada naabri aia äärde?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ühele naabrile teeb sirelihekk rõõmu, siis teisele valmistab tuska.
Kui ühele naabrile teeb sirelihekk rõõmu, siis teisele valmistab tuska. Foto: Ain Protsin

«Kas on lubatud istutada hekki vahetult naabritevahelise piirdeaia kõrvale? Milline peaks olema lubatud istutuskaugus piirdeaiast? Kui kõrge võib hekk olla? Kelle kohustuseks on üle piirdeaia ulatuvate heki ja puude okste kärpimine? Loogiline oleks, et hekk istutatakse piirdeaiast nii kaugele, et seda on võimalik hooldada istutaja oma krundi ja piirdeaia vahelisel alal. Tegelikkuses seda tavaliselt ei tehta. Keegi ei soovi olla naabri heki hooldustööline. Üle piirdeaia kasvavad oksad varjavad marjapõõsaid, lilli, segavad aias hooldustöid. Toimub ahistamine,» kurtis küsija.

Vastab justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Õiguslikke suhteid, mis tekivad kõrvuti asuvate kinnisasjaomanike vahel, reguleerivad eelkõige asjaõigusseaduse § 143 kuni § 151 - naabrusõigused. Üle piiri ulatuvate juurte, okste ja viljade kohta kehtib asjaõigusseaduse § 149. Selle paragrahvi kohaselt on kinnisasja omanikul õigus ära lõigata tema kinnisasjale ulatuvate puude ja põõsaste juured, oksad ja viljad, kui need kahjustavad kinnisasja kasutamist ja naaber ei ole neid hoiatusele vaatamata selleks vajaliku aja jooksul kõrvaldanud.

Seega on kinnisasja omanikul alati õigus nõuda, et naaber kõrvaldaks üle piiri ulatuvad ja teda kahjustavad oksad, juured ja viljad. Kui naaber neid ei kõrvalda, siis võib omanik oksad, juured ja viljad ise kõrvaldada. Need oksad, juured ja viljad võib kinnisasja omanik endale jätta. Kui kulutused, mida kinnisasja omanik seoses juurte, okste või viljade kõrvaldamisega kannab, on suuremad, kui sellest saadud kasu (näiteks okste, viljade või juurte väärtus), siis ei ole välistatud, et omanik nõuab kantud kulutuste hüvitamist naaberkinnisasja omanikult, kelle kinnisasjalt kahjustavad oksad, juured või viljad pärinesid.

Seda, kui kaugele peab heki piirist istutama, seadus ei reguleeri. Kõik sellised konkreetsed nõuded või soovid võiksid naabritel omavahel läbi rääkides paika panna. Seejuures tuleb arvestada, et teise naabri kahjustamine kasvõi seeläbi, et oksad või muu selline kasvab üle piiri, on seaduse kohaselt keelatud.

Kohalike omavalitsuste pädevuses on detailplaneeringu kehtestamine, mis võib ette näha näiteks heki kõrguse või muu säärase.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles