Lugeja küsib: kuidas pesta sulepatju?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulepadjad.
Sulepadjad. Foto: Andres Teiss / Postimees

«Olen alati mõelnud, kuidas oleks õige pesta sulepatju? Kuidas peaks sulepatja ka kuivatama, kas ta kuivab toas lõpuni?» uuris Tarbija24 lugeja.

Vastab Pesupanda OÜ tootmis- ja klienditeenindusjuht Marge Iidel:

Sulepatju on kodudes armastatud ammusest ajast ja kuidagi on neid läbi aegade ka ühel või teisel moel puhastatud. Kes klopib talvel lihtsalt lume peal, kes peseb pesumasinas ja kuivatab saunalaval, kes palub abi pesumajadelt. On ka olukordi, kus padi lammutatakse täiesti laiali, võetakse suled välja, pestakse need eraldi ja siis õmmeldakse lausa uus padi. Inimesed on nutikad ja leiavad erinevaid lahendusi.

Tegelikult on sulepatja võimalik kodustes tingimustes puhastada küll, tehes sellele vesipesu 40–60-kraadises vees. Kindlasti tasuks enne üle vaadata, kas padi on ka terve. Kui on kasvõi väike auguke sees, kust sulgi võib välja tulla, on oht, et pärast on terve pesumasin sulgi täis ja siis võib ka pesumasin streikima hakata.

Kõige olulisem on aga sulepadja puhastuse juures kuivatusprotsess. Paljudes kodudes ei ole kuivateid ja ainuüksi trummelkuivatusest padjale ei piisa. Patja on sellisel juhul kindlasti vaja korralikult aegajalt kloppides kuivatada, kas siis õues või kellel on võimalik näiteks saunalaval. Oluline on, et niiskus saaks sulgedest välja ja padi oleks täiesti kuiv enne kui uuesti kasutusele võetakse. Vastasel juhul, kui niiskus patja sisse jääb, võib tekkida hallitus ja siis on padja eluiga kahjuks läbi.

Kokkuvõtteks on sulepadja puhastus kodus kõige lihtsam siis, kui on olemas kuivati. Padi tuleb panna pärast pesu kuivatisse ja kui veendute, et padi on täitsa kuiv, on asi korras.

Kui kuivatit ei ole ja võimalused lubavad, saab kiiremat abi puhastusettevõtetelt, kes igapäevaselt selliste asjadega kokku puutuvad. Siis on ka hinges kindlustunne, et padi on puhas, kuiv ja kohev. Kodus ise puhastades on alati risk, et kuivatusprotsessis võib tekkida mingi takistus (kasvõi vihmaperiood õues, kus niiskus on suur), suled jäävad klompi, niiskeks ja padi võib kuuluda hiljem mahakandmisele.

Lõpuks iga inimene ise teeb oma valiku ja otsuse, kuidas ja mis võimalused tal puhastuseks on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles