Moodsa aja orjad pesevad Norras autosid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autopesu.
Autopesu. Foto: Panther Media / Scanpix

Politsei ja tööinspektorid on Norra autopesulates avastanud ulatusliku tööjõu väärkasutamise, mida nad nimetavad «kaasaegseks orjuseks».

«Me oleme kohanud inimesi, kes teenivad tunnis 19 Norra krooni (2,3 eurot – toim). See on orjus,» vahendas ühe kohaliku politseiniku Alf-Magne Fredrikseni sõnu The Local.

Viimase kahe aastaga on Norra tööinspektsioon analüüsinud 100 autopesula töötingimusi. Inspektorid on leidnud, et suur osa kaadrist magab ametiruumides ja töötajad teenivad alla puhastusteenuste sektorile kehtestatud miinimum tunnitasu, mis on 161 Norra krooni (19,7 eurot – toim).

«Mitte ühegi juhtumi puhul ei ole täidetud kõige elementaarsemaid nõudeid,» lausus vaneminspektor Knut Morten Alvestad.

Alvestad ütles, et autoomanikud peavad arvestama, et kui 3-4 inimest soovivad kõigest väest samal ajal nende autot hakata puhastama, siis tõenäoliselt on tegemist tööjõu ärakasutamisega. «Klientideks on jõukamad inimesed, kes lasevad oma autot pesta 150 krooni eest (18,4 eurot – toim). Mida me küll mõtleme? Meil on siin sotsiaalne probleem,» lausus ta.

Enne kui usinad pesijad Põhja-Euroopasse jõuavad, liiguvad nad läbi inimkaubanduse Hispaaniasse ja Itaaliasse. Seejärel panevad nn «orjapidajad» töölised odavlennufirma Ryanairi lennule, lubades neile inimväärsemaid ametikohti, kirjeldas Alvestad.

Kuid kui immigrandid, kel tavaliselt pole dokumente, kuid suured võlad oma kaubitseja ees, Norra riiki saabuvad, on neil vähe valikuvõimalusi, kuhu tööle minna. Nad on sunnitud tööle asuma väga väikese palga eest.

«Olen varem kasutanud terminit «kaasaegne orjus», et kirjeldada, mida me oleme näinud ehitussektoris. Nüüd toimub sama asi autohoolduse valdkonnas,» lausus Alvestad. Paljud puhastajad saadavad kasinast tasust veel osa kodumaale oma perele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles