Magusa tomati saab ehtsa sõnnikuga

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatitaimed.
Tomatitaimed. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Rõõmu Aiandi konsultant Kai Parmas leiab, et kõige rohkem valmistab tomatitaimedele meelehead kodune, ehtne kompost, kuid sellega ei tohi üle pingutada – tomati teeb magusaks mahe muld.

Vähemalt iga 2-3 aasta tagant vajavad tomatitaimed mullavahetust. «Kui inimesel on kasvuhoone, milles on palju vana mulda, siis tekib küsimus, kuidas mulda vahetada. Kogu kasvuhoone mulla vahetamine on liiga töömahukas,» tõdes Parmas.

Parmas soovitab hobiaednikel kaevata labidaga kasvuhoone mulda vaod, umbes nii nagu kartuli maha panemisel. «Kaevata üks vagu tühjaks ja kui mulda ei jaksa välja viia, siis lihtsalt see mujale tõsta. Vagu täita soovitavalt kas kodusõnniku või uue aiamullaga või aiamulla ja turba seguga,» selgitas Parmas.

Oluline on spetsialisti sõnul see, et tomat saaks juurdumise hetkel värsket pinnast oma juurte ümber.

«Haljastusmullad ei vasta sageli ootustele – nad on väga kivised ja toitainetevaesed, ei lase õhku läbi. Head mulda pakutakse väga vähe. Inimesed, kes suurema koguse mulda tellivad, saavad tihti hunniku kive ja savi,» laitis Parmas.

«On olemas üks hea orgaaniline turbasegu, mida tavalistes poekettides paraku ei müüda, kuid mida mina soovitan kasutada. Selle sisse on segatud ka natukene kanakakat,» jagas Parmas nõu. Novarbo orgaanilist turvast saab tellida firmast Selteret. «Kõnealune turvas ei ole odav, aga seda saab igal pool mujalgi kasutada, näiteks roositaimede juures,» ütles Parmas.

Hea väetis on tomatitaimedele Teraflex-T. «See on vees lahustuv täisväetis, mida kasutatakse ka lilledel. Teraflex-T väetist võiks segada turba sisse,» selgitas Parmas. Pool kilogrammi toodet maksab umbes 3,50 eurot.

Värske sõnnikuga ei tohi taimi üle kuhjata, kuna nii põleb taime ära. «Oluline on rõhutada, et inimesed ei laseks tomatitaimel kokku puutuda värske sõnnikuga, vaid see oleks kõige alumises kihis, kuhu juured jõuavad oma kasvufaasis, et siis hiljem võtta sealt väetist,» õpetas Parmas.

Sõnnik võiks olla enne kasutamist aasta aega seisnud. Pakendatud kõdusõnnikut müüb näiteks Tammaru farm, 30 kg sõnniku hind jääb 3,5–5 euro juurde. «See on laagerdunud sõnnik – tomatile ja kurgile ei panda värsket sõnnikut,» kinnitas Parmas.

Kõige paremini kättesaadavad on kanagraanulid ning loomasõnnik, kuid inimesed kasutavad ka hobusesõnnikut. «Hobusesõnnik ei sisalda nii palju mineraalained kui loomasõnnik, mida taim vajab,» lausus Parmas ja soovitas kasutada pigem kana- või loomasõnnikut.

Kuid hobiaednikud pidagu meeles, et mida rohkem on võimalik kasutada ehedat komposti koduhoovist, seda magusam on tomat. «Tomati maitse sõltub just sellest, kui mahe on pinnas. Mida rohkem ehtsat sõnnikut, seda parem maitse!» kiitis Parmas.

Inimesed panevad taimede alla ka räimi ja munakoori. «See ei ole tingimata vajalik, et ilma tomat ei kasvaks, aga kui inimestel on harjumus, siis ei ole see ka keelatud,» märkis Parmas.

Konsultandi sõnul on praegu tomatite kasvatamisel väga levinud ka kasvukoti kasutamine.

Kasvukoti puhul tasuks taimede kastmiseks kasutada kääritatud kanakaka lahust. «See oleks kindlasti mahedam kui väetiselahus. Kasvukotis olevat väetiskogust jagub paariks nädalaks, seega tuleks alustada kerget väetamist juba paari nädala pärast, kui taimed on juurdunud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles