Võitle võililledega – pista nad nahka

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võililled.
Võililled. Foto: Urmas Luik

Keskkonnaportaal tuletab meelde, et umbrohuna tuntud võilillest saab valmistada mitmesuguseid delikatesse, mis teevad head tervisele.

«Murus säravad kollased võililleõied tuletasid meelde aegu, mil vanaema need purki pani ja talvel keldririiulilt taas suvemeenutuseks delikatessina lauale tõi,» kirjutab portaali Bioneer vabatahtlik kaastööline Katerina Puusepp.

«Saatsin minagi lapsed kuldseid nuppe noppima. Kiirelt täitusid kõik potid lõhnavate õitega. Avanenud õitest tegin siirupit, väikesed nupud marineerisin. Kui palju töötlemise järgselt taime väge säilib, ei tea, ent korjajad tegid tööd südamega ja päris kindlasti on see parem, kui lõhna-ja maitseainetega siirup või tööstuses toodetud kapparid,» kinnitab ta.

Noori lehti on Puusepp koos nõgese, naadi, põdrakanepi ja erinevate pungadega kevadistesse salatitesse ning pestosse pannud alates sellest, kui need oma esimesed ninad mullast välja ajasid. Ka praegu tasub salatisse panna taimekodara keskelt noori lehti, need on mahedamad.

Võilill puhastab maksa ja verd, taimega ravitakse nahahaigusi, lümfiteede põletikke, kehvveresust, parandatakse seedekulglat. Juuretõmmist, mõnel juhul ka juure-lehetõmmist furunkuloosi, vistrike, nahalööbe ja muude ainevahetushäiretest tingitud probleemide korral.

Võililles on vitamiinid A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 ja PP, samuti kaaliumi, kaltsiumi, naatriumi, magneesiumi, rauda, tsinki ja mangaani.

Võilillesiirup

2 osa võililleõisikuid

0,5-1 osa vett

võib lisada sidrunit, ingverit, tšillipipart, melissi, piparmünti, kaneeli, vanillikaunu, rosinaid või datleid.

1 liitri vedeliku kohta ca 500 g suhkrut.

Eraldada õisikud rohelisest õiepõhjast (võib keeta ka koos, kuid siis jääb siirup pisut mõrkjas ja rohekas), valada keeva veega üle ja jätta 24 tunniks seisma. Pigistada õisikutest vedelik välja, lisada soovitud maitseained ja lasta vedelik keema. Seejärel lisada suhkur ja keeta madalal kuumusel umbes 2 tundi. Panna steriliseeritud purkidesse ning kaanetada õhukindlalt. Jahtudes siirup pakseneb.

Valmis siirupit saab serveerida dessertides, kastmeks juustu juurde, marineerida liha, lisada teele või morsile. Maitseb ülihea ka lihtsalt saiaga.

Marineeritud võilillenupud

Noori võilillenuppe (mida nooremad, seda hõrgumad)

Marinaadi jaoks küüslauku, tilli, tšillipipart, soola, suhkrut, oliiviõli, õunaäädikat, sinepiseemneid, veidi koriandrit. Kogused panna loominguliselt, oliiviõli rohkem kui äädikat. Võilillenupud sobivad väga hästi ka seentega koos marineerituna.

Võilillenupud pesta, panna purki ja valada üle marinaadiga. Kuumutada 60-70 kraadi juures mõni minut nii, et võilillenupud ei pehmene vaid jäävad krõmpsuks! Kaanetada.

Mõned purgid võilillenuppe tegin koos noorte naadivõsude, nõgese ja põdrakanepiga. Seda on hea lisada suppidele ja kastmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles