Lugeja küsib: kas vale kontonumber on aluseks parkimistrahvi maksmata jätmiseks?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimistrahv tuleb alati ebameeldiva üllatusena.
Parkimistrahv tuleb alati ebameeldiva üllatusena. Foto: Laura Oks/Postimees

«Trahviteatisel, mille leidsin kojamehe alt, on vale Tallinna linnakantselei finantsteenistuse konto number (võrreldes sellega mis on veebilehel). Pank kviitungil olevat numbrit ei aktsepteeri. Kas antud olukorras on mul õigus trahv mitte maksta?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli.

Ebaõige kontonumber ei tähenda trahvinõude tühisust ega võlasuhte lakkamist. Tegemist on kohustuse täitmise takistusega (võlaõigusseaduse 1.osa 6. peatükk, § 119 ja edasi). Viide ebaõigele kontonumbrile ei vabasta võlgnikku üldjuhul kohustuse täitmisest. Võlausaldaja vastuvõtuviivituse korral vastutab võlgnik oma kohustuste rikkumise eest siiski üksnes juhul, kui ta põhjustas selle tahtlikult või raske hooletuse tõttu. VÕS § 120 lõige 1 annab võlgnikule võimaluse juhuks, kui võlausaldaja pole teada, hoiustada võlgnetav raha võlausaldaja jaoks notari juures ning peab võlausaldajat sellest informeerima.

Sama kehtib minu arvates ka juhul, kui võladokumendil puudub korrektne arve number. Samuti võib võlgniku mõistlikuks käitumiseks lugeda kontonumbri täpsustamist või võlgnetava summa viimist võlausaldaja asukohta ja selle üleandmist seal. Kui võlgnikule on võlausaldaja ja tema asukoht teada, kuid võlgnik ei võta midagi ette võla tasumiseks või hoiustamiseks, siis võib lugeda võlgniku sellekohase käitumise tahtlikuks või vähemalt raskest hooletusest toime pandud kohustuse rikkumiseks, mis võib kaasa tuua võlgniku vastutuse oma kohustuste rikkumise eest (sissenõudekulud jms).

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles