Kontroll: turumüüjate kaalud pole usaldusväärsed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tehnilise Järelevalve Ameti sel aastal tehtud kontrollreididest selgus, et turgudel ei vasta nõuetele poolte kaupmeeste kaalud.

Peamiste rikkumiste sekka kuulusid nõuetekohase märgistuse puudumine ning taatlemata või siis taatluse kehtivusaja ületanud kaalud.

Ameti antud selgituse järgi on kaalude taatlemine jaemüügi puhul kohustuslik ja seda tuleb täita kõigil kaalukaupade müügiga tegelevatel isikutel. Ka teeäärsetes ning muudes ajutistes müügikohtades metsa- ja aiasaaduste müüjad peavad kasutama mõõteseaduse nõuetele vastavaid ehk siis taadeldud kaale.

«Tegemist ei ole soovitusliku kohustusega, vaid mõõtmistulemuste usaldusväärsuse tagamiseks kehtestatud nõuetega,» rõhutas amet.

Ostja saab ka ise kaupmehe kaalu usaldusväärsust kontrollida. Kaalu peal peab olema taatlusmärgis. See on pisike, poole tikutopsi suurune hall kleebis, millele on märgitud taatlemise kuupäev.

Ameti tehnikaosakonna juhataja Priit Poschlin lisas, et tavalistes kauplustes pole ostjal sellist kontrolli tarvis ette võtta, sest igapäevaselt kaubandusega tegelejatele on kaalude taatlemine korra aastas tavapärane kohustus.

Tähelepanelik tasuks aga olla turgudel või siis mujal ajutistes müügikohtades, kus pakutakse hooajalist toidukaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles