Euroliit kärbib tolmuimejate võimsust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Luxi tootejuht Meelis Pilt näitab nende poe kõige väiksema võimsusega tolmuimejat, Electroluxi energiasäästlikku mudelit, mida kolme aasta pärast maale tuua ei tohiks.
E-Luxi tootejuht Meelis Pilt näitab nende poe kõige väiksema võimsusega tolmuimejat, Electroluxi energiasäästlikku mudelit, mida kolme aasta pärast maale tuua ei tohiks. Foto: Toomas Huik

Lisaks imemisvõimsusele peaks tolmuimeja ostja silmas pidama ka mürataset, ergonoomilisust ja üldist kasutusmugavust.

Enamik Eesti poodides müügil olevaid tolmuimejaid ei vasta uute­le euroliidu nõuetele, mille kohaselt ei tohi alates sügisest maale tuua 1600 W võimsamaid masinaid. Mõne aasta pärast karmistuvad nõuded veelgi.

«Tolmuimejate puhul on üsna levinud võimsus 2000 W ja see 1600 W nõue, mis 1. septembrist rakendub, on päris madal,» tõdes firma Ottender & Valgmäe müügijuht Marko Kallaspoolik.

Nende poes vastab uutele nõuetele vähem kui viiendik tolmuimejatest. Kolme aasta pärast lähevad euronõuded veelgi karmimaks ja siis ei tohi müüki pandavate tolmuimejate võimsus ületada 900 W.

«No see arv paneb muigama, sest on nii väike,» rääkis Kallaspoolik. Kui akutolmuimejad välja arvata, pole nende poes ühtegi seinakontaktist voolu võtvat masinat, mis praegu sellel nõudele vastaks.

«See on karm nõue. Euroopas kirjutatakse neid arve kergelt ja rõõmuga, aga kuidas seda reaalselt saavutada?» küsis müügijuht retooriliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles