Millal külvata tomateid?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tomatitaime ümber peab olema piisavalt kasvuruumi.
tomatitaime ümber peab olema piisavalt kasvuruumi. Foto: Ulvi Mustmaa

Räpina aianduskooli köögiviljanduse õpetaja Tairi Albert annab näpunäiteid tomatite ettekasvatamiseks.

Tomat on soojalembene ning valgusnõudlik köögivili. Seemned idanevad kõige paremini temperatuuril +20–25 °C. Taimede edasine kasvutemperatuur võiks olla 20–24 ning öösiti  15–17 kraadi.

Taimede ettekasvatamiseks sobivad lõuna- või idapoolsed aknalauad. Tomatid eelistavad parajalt niisket mulda ning mullaniiskust – kastke taimi soovitavalt mulla pinnale, mitte lehtedele. Taime ümber peab olema piisavalt kasvuruumi.

Tomatite sordivalikul lähtu kasvutingimustest. Rõdul või aknalaual potis kasvatamiseks sobivad madalakasvulised nn ampli- või potitomatid, mida soovi korral võib kasvatada ka avamaal peenras.

Kütteta madalas kasvuhoones eelista poolkõrgeid sorte ning kõrgemasse kasvuhoonesse või köetavasse kasvumajja võib vastavalt soovile istutada nii madalaid, poolkõrgeid kui ka kõrgekasvulisi (indeterminantseid ehk piiramatu kasvuga) sorte.

Avamaale istutamiseks sobib Eesti tingimustes peale potitomatite veel ka sort «Terma».

Tomatiseemned võiks külvata ühekaupa potti või külvikasti alates märtsi teisest nädalast. Kasti külvatud taimed tuleks esimese päris-

lehe ilmumisel pikeerida eraldi pottidesse. Pikeerimise käigus võiks taime varreosa kuni idulehtedeni mulda suunata – mulla sees ilmuvad taime varrele juured ning hea juurekavaga taimed saavad paremini toitaineid omastada.

Alates kolmandast pikeerimisjärgsest nädalast võiks taimedele hakata andma kord nädalas lisaväetist. Eraldi potti külvatud taimi võiks hakata pealtväetama siis, kui taimel hakkab kasvama teine pärisleht.

Võimalik on osta nii mineraalväetist kui ka maheväetist.

Väetamisega ei tohi liialdada ega koonerdada. Taime heledaks, violetseks või kollakaks muutuvad lehed ning nõrgenenud kasv annavad märku väetamise vajadusest.

Kui taimel on moodustunud korralik juurepall, tuleks tomat ümber istutada suuremasse potti. Alates teisest nädalast pärast ümberistutamist võiks jätkata taimede väetamist.

Kasvuhoonesse või avamaale istutada taimed pärast öökülmaohu möödumist. Vajadusel kasutada külmakahjustuste ennetamiseks katteloori.

Kasvuhoonesse võiks taime istutusauku lisada pool ämbrit komposti, paar peotäit puutuhka ning paar supilusikatäit munakoorepulbrit, millest taimed saavad kaltsiumi.

Räpina aianduskool kasutab oma tomatiprojektis Greenwordi külvi- ja pikeermulda ning mahepinnasena Matogradi köögiviljamulda. Väetamiseks kasutame mineraalväetistest kaltsiumnitraati ja Kekkilä veeslahustuvat väetist Superex 12-5-27.

Maheväetisena tarvitatakse Biolani looduslikku toitevedelikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles