Petukõned pommitavad EMT ja Elisa mobiilikliente

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Kuigi erinevaid petuskeeme liigub pidevalt nii internetis kui ka telefoni teel, on viimaste nädalate jooksul taas hoogustunud n-ö piraatkõned, millega pommitatakse mobiiltelefoni kasutajaid pea iga päev.

Kummalisi helistaja numbrita kõnesid on viimasel ajal taas tulnud näiteks EMT ja Elisa klientidele, kirjutas Saarte Hääl.

Sarnaste kõnedega oli hiljuti kimpus ka Saarte Hääle ajakirjanik Toivo Vaik.

«Mobiiltelefon heliseb, ei jõua veel vastu võttagi, kui aparaadis käib võimas praksatus ja see lülitub välja. Jääb mulje, et telefon lagunes ära, kuid mõne sekundi järel lülitub telefon ise sisse ja mingit jälge helistajast ei ole,» rääkis Vaik.

Vaigu selgituse kohaselt on sääraste kõnedega kaasnev sarnane arvutiviiruse arvutisse jõudmisega.

Ka teistel taoliste helistamiste osalisteks saanud klientidel polnud võimalik tuvastada ei helistaja numbrit ega ka seda, et mingi kõne oleks üleüldse toimunud.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp tunnistas Saarte Häälele, et sääraseid kõnesid on nende võrgus olevatele klientidele tõepoolest tulnud.

«Sellistel kõnedel on helistaja number eemaldatud juba võrku saabumise hetkel, mis tähendab, et tegu on välismaalt läbi mitme võrgu tulevate kõnedega,» selgitas Sepp.

EMT esindaja sõnul on kliendid tegelikult taoliste kõnede puhul igati kaitstud ja mingit petuskeemi ohvriks langemist juhtuda ei tohiks. Samas ei saa EMT taoliste kõnede edastamist ka kuidagi blokeerida, sest ka nende võrku läbib kõne juba ilma numbrita.

Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski tunnistas samuti, et sarnaseid kõnesid on nende klientideni jõudnud ligi tuhat.

«Siin võib tegu olla piraatkõnedega, mille vastu on juba võitlema hakatud, sest number on puudu juba hetkel, mil kõne jõuab Elisa võrku,» selgitas Raiski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles