Grossi kauplused müüsid ohtlikke pikendusjuhtmeid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kauplustest avastati nõuetele mittevastavad pikendusjuhtmed.
Eesti kauplustest avastati nõuetele mittevastavad pikendusjuhtmed. Foto: TJA

Tehnilise järelevalve amet teatas, et avastas kaupluselettidelt ärimees Oleg Grossile kuuluva ASi OG Elektra  maaletoodud ohtlikud pikendusjuhtmed.

Ohtlikud pikendusjuhtmed on varustatud I-kaitseklassi lülitiga, 1,5 või 5 meetri pikkused ja 3 või 5 pistikupesaga. Kasutusjuhendit ning infot kaubamärgi ja tootja kohta pikendusjuhtmetel pole. Ameti teatel on ohtlikke tooteid siiski võimalik tuvastada kaubakoodide järgi, milleks lühema juhtme puhul on 69081100223404 ja pikema puhul 69081100234411.

Inimestel, kes on sarnased pikendusjuhtmed endale soetanud, soovitab tehniline järelevalve pöörduda edasimüüja ehk OG Elektra ASi poole, kellel on kohustus need tagasi osta. Amet on nendele pikendusjuhtmetele seadnud ka müügikeelu.

Lisaks sellele, et juhtmetel puudub nõuetekohane märgistus, on nende toitekaabli ristlõige väiksem kui sellesse klassi kuuluvatele (16A nimivooluga) pikendusjuhtmetele minimaalselt lubatud. Samuti saab pikendusjuhtmete maanduskontaktiga pistikupesasse ühendada I-kaitseklassi seadmete pistikuid, seejuures toimub aga kaitseahela katkestus.

Ameti hinnangu järgi pole selliste pikendusjuhtmete kasutamisel tagatud elektri- ega tuleohutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles