Arvesti liigutamise tasu küünib tuhandetesse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrikilp.
Elektrikilp. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Virumaal kodumaja taastav Marius Kopec soovis oma aja ära elanud arvesti välja vahetada kaugloetava vastu ja tõsta selle krundi piirile. Eesti Energia tuhandetesse eurodesse küündiv hinnapakkumine aga jahmatas majaomanikku.

«Renoveerin tasapisi oma kodu, mis on ehitatud 1932. aastal. Sama vanad on ka elektrikaablid peakorkidest kuni elektriarvestiteni,» kirjutas Kopec.

Mehe sõnul oleks vaja ümber vahetada kõik juhtmed, mis on aastakümnete jooksul näinud igasuguseid «meistrimehi» ning on mitmes kohas suisa eluohtlikud. Ta soovis arvesti viia elamust välja elektriposti külge.

«Kohas, kus arvesti praegu asub, on ehitusjärgus vannituba ning on ilmselge, et nende deformeerunud ja kõdunenud kaablitega on see elu- ja tuleohtlik. See ongi peamine põhjus, miks soovin arvestit majast väljapoole,» kirjutas mees.

Eesti Energia tegi Kopecile enam kui 2000-eurose hinnapakkumise, millest suure osa moodustas liitumispunkti asukoha muutus.

«Kuna arvestini tulevate kaablitega tohivad tegelda ainult Eesti Energia volitatud elektrikud, kelle tunnihind on 34–38 eurot tunnis, on see kõrge hind saanud takistuseks renoveerimisel,» kurdab omanik.

Ta sõnas, et kui arvesti asuks majast väljas, saaks ta tellida 14–20 euro vahele jääva tunnihinnaga elektrifirma.

Kopecile jääb arusaamatuks, miks küsib Eesti Energia liitumiskoha muutmise eest nii üüra­tut hinda ja miks on nende elektrikute tunnihind mitu korda kõrgem kui teistel.

Kuna mehega suhelnud Eesti Energia elektriku sõnul paigaldatakse tulevikus kõik arvestid nagunii väljapoole ehitisi, siis tahab ta teada, miks ei võiks tema majas seda kohe teha. Ka huvitab meest, miks peab tema arvesti asukohavahetuse kinni maksma, kui see kuulub Eesti Energiale.

«Küsimustest paistab välja, et selle vaidluse on põhjustanud kommunikatsioonitõrge, mille käigus on jäänud selgusetuks kliendi ja Elektrilevi võrgu piir ehk liitumispunkt,» ütles Elektrilevi pressiesindaja Kaarel Kutti, kes lisas, et liitumispunkti täpne asukoht on kirjas võrgulepingus.

«Oluline on, et arvesti asukoht ja liitumispunkt ei ole sama asi,» toonitas ta ning selgitas, et koduses elektrivõrgus ei tohi võrguettevõtja võrgutasu vahenditest töid teostada, aga liitumispunkti muutmine tähendabki sisevõrgu piiri muutmist.

Liitumispunkti asukoha muutmise kõrget hinda põhjendas Kutti sellega, et seda tehes kaasnevad ehitustööd elektrivõrgus, mis ongi kliendile öeldud hinna aluseks. Tööde hind aga sõltub tehnilise lahenduse keerukusest.

«Elektrilevi liitumispunkti ümberehitamisega kasumit ei teeni, vaid hind on kulupõhine,» toonitas pressiesindaja. Tööde hind selgub Elektrilevi hanke käigus.

Kutti sõnul ei ole korrektne väide, nagu paigaldataks kõik kaugloetavad arvestid majast välja. «Elektriliinide uuendamise ja ümberehitamise käigus ehitatakse liitumiskilbid ümber ka krundi piirile, aga see ei ole reegel,» sõnas ta.

Kutti sõnul peab arvesti asukoha vahetamise tellima klient elektritööde ettevõttelt ja arvesti saab ümber paigutada ainult kliendi sisevõrgu piires. «Selliste tööde puhul tuleb kliendil tellida Elektrilevist elektriarvesti lahtiplommimine, pärast mida saab kliendi tellitud elektritööde ettevõte teha vajalikud tööd, mille järel arvesti uuesti plommitakse,» selgitas ta.

Plommimine on tasuline teenus, mis maksab 24,4 eurot ning hind koosneb transpordi- ja tööjõukuludest.

Küsimusele, miks on Eesti Energia töömeeste tunnihind sedavõrd kõrge, vastas Kutti, et erinevate elektritööde tegemiseks on erineva kvalifikatsiooniga elektrikud ning sellest võib tekkida ka hinnaerinevus. «Ma ei oska kommenteerida pakutud töötunni hinna täpsust, kuid hinnapakkumine liitumispunkti asukoha muutmiseks kujuneb Elektrilevi hankega, mis on kõige soodsam hinnapakkumine,» kinnitas ta.

Elektrilevi pressiesindaja lisas, et ümberehitustöödele parema hinna saamiseks võib klient soovi korral ka ise pöörduda vajaliku kvalifikatsiooniga elektritööde ettevõtte poole ning tellida tööd enda valitud ettevõttelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles