Kas kaneel on kahjulik?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaneelisaia valmistamine.
Kaneelisaia valmistamine. Foto: Toomas Huik / Postimees

Möödunud nädalal levis Eestis uudis, et Euroopa Liidu tervishoiuametnikud soovivad ära keelata rohkelt kaneeli sisaldavad küpsetised, kuna maitseaines sisalduv kumariin on suurtes kogustes tervisele kahjulik. Kas peaksime kaneelisaiakestest loobuma?

Kumariini ehk keemikute pruugis 1,2-bensopürooni leidub paljudes taimedes, kirjutab Tartu ülikooli teadusuudisteportaal Novaator. Eesti looduses kasvavad näiteks maarjahein, lõhnhein ja valge ning kollane mesikas, millele kumariin annab iseloomuliku lõhna. Kumariini sisaldavad ka lavendel ja tubakas.

Kaneelipuu eri liikide koores on kumariini sisaldus väga erinev. Hinnaline maheda maitsega tseiloni kaneelipuu koor sisaldab seda palju vähem kui mõrkja maitsega hiina kaneelipuu. Viimane on odavam ja seda kasutatakse toiduainetööstuses üha rohkem. Taimed toodavad kumariini enesekaitseks putukaröövikute vastu. Inimesele mõjub kumariin halvasti vaid pideval suures koguses tarvitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles