Valearusaam eksitab õige veini valimisel

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poe veinispikker algajale valijale.
Poe veinispikker algajale valijale. Foto: Karli Saul

Kui pühade ajal ostetakste traditsioonilise pidusöögi kõrvale tavapäraselt punast veini, siis tegelikult sobib saksapärase hapukapsa juurde pigem valge vein.

«Üldiselt on eestlastel valearusaam, et liha juurde peaks alati punast veini jooma. Tegelikult sobib klassikalise Eesti jõulutoidu kõrvale just valge vein. Kui me mõtleme, kust on Eesti jõulutoit pärit – see on Saksamaalt, siis hapukapsa ja valge sealiha kõrvale sobib viinamarjasortidest Riesling ja ka Gewürztraminer,» rääkis sommeljee Kristel Nõmmik. Nimetatud viimarjasorte kasvatatakse palju Alsace´i piirkonnas.

«Kui me teeme ise kapsad valmis, siis võiks sama veini kapsastele lisada. Alkohol aurustub ära ja vein sobib toiduga paremini,» jagas Nõmmik nippe.

«Hapukapsa ja õrna valge sealiha juurde mina enamikke punaveine ei soovitaks. Kindlasti ei sobi täidlased ja tummised veinid, mis muidu külmal talvepäeval on paslikud juua. Ärge tapke head toitu, mida vanaema on mitu päeva valmistanud,» lausus ta.

Kuid kõik inimesed ei tee pühade ajal ainult seapraadi. Näiteks pardiliha juurde sobib viinamarjasort Pinot Noir, mida leiab palju Prantsusmaalt. Sommeljee kinnitusel leidub väga head Pinot Noiri kindlasti ka uuest maailmast.

Vürtsikamate verivorstide juurde soovitab sommeljee Shiraz’d või ka Prantsusmaalt Loire’i orust pärit veine. Ise on ta verivorstide juurde joonud ka uuest maailmast pärit Pinot Noiri. «Mulle tundub, et inimesed pelgavad ka šampanja või vahuveini kombinatsiooni toiduga. Kuigi neid nähakse eelkõige aperatiivina niisama joomiseks, siis tegelikult sobivad need erinevate toitudega väga hästi,» kinnitas naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles