Nippe ahjukana valmistamiseks ja serveerimiseks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Et ahjukana serveering võimalikult ilus välja näeks, annab Tallegg mõned kasulikud nipid, kuidas kana küpsetada ja seda õigesti tükeldada.

1. Lase kanal umbes pool tundi enne ahju pistmist toatemperatuuril soojeneda.

2. Kui kana on küpsetuskotis, siis lõika kotil ära nurk, nii et aur seda ei lõhuks. Kui plaanid ise olla kodus ja sul on aega jälgida kana küpsemist, siis ära esialgu küpsetuskotil nurka ära lõika, vaid aseta kinnises ahjukotis kana ahju. Umbes 15-20 minuti möödudes on kuum aur paisutanud koti ning sul on lihtne väike auk sinna sisse torgata. Sedasi ei kleepu küpsetuskott küpsetamisel kana külge.

3. Et kanale tekiks peale mõnus krõbe koorik, võta toit umbes kümme minutit enne valmimist ahjust välja ja lõika kile pealt täiesti katki. Seejärel küpseta kana veel kümme minutit.

4. Kui kana on valmis, võta see ahjust välja ja jäta kümneks minutiks seisma fooliumi või puhta käteräti alla. Nii jäävad mahlad alles, ega jookse lõigates lihast välja. Toit jääb nii märksa mahlasem.

5. Kana tükeldamist alusta koibadest. Lõika koivad kondini lahti.

6. Suru nuga kondi juurde ja murra koib sõrmedega lahti.

7. Järgmisena eemalda tiivad. Nagu koibadegi puhul, lõika liha kondini lahti ja seejärel murra sõrmede abil lõpuni lahti.

8. Tee rinnaluu (rinnakorvi keskel asuv luu) mõlemale poole piki kana sügavad sisselõiked.

9. Eralda rinnafilee – selleks libista noaga mööda rinnakorvi alla. Saad kaks tervet rinnafileed.

10. Serveerimiseks tükelda filee väiksemaks.

11. Lõika koivad liigese kohalt läbi. Soovi korral poolita ka tiivad.

12. Serveeri kanatükke ahjus küpsetatud juurviljadel.

Allesjäänud karkassist võid valmistada supi. Eemalda kontidele jäänud liha ja keeda kontidest puljong. Liha lisa supi sisse hiljem, sest ahjus küpsenud liha võib supis hiljem liiga pehmeks ja püdelaks keeda.

Kana küpsust saad kontrollida koibi liigutades – need peavad vabalt liikuma ja liha peab kondi küljest kergesti lahti tulema.

Ära karda nahka! Kananahk on küll kana kõige rasvasem osa, kuid samas ka üks maitsvamaid, sest maitsestamisel saab just nahk põhiosa. Rasvasuse teemat ei tasu kananaha puhul üle paisutada, sest rasva on nahas vaid 12 protsenti, mis on siiski vähem kui paljudel rasvastel lihadel.

NB! Kasuta ära kogu leem

  • Ahjukanast tulnud leeme võid valada kanale.
  • Leemega võid ahjukana juurde lisandiks juurvilju hautada.
  • Võid leeme ürtide ja maitseainetega läbi keeta ning lisada vedeliku hulka näiteks ingverit ja mett - saad hõlpsasti põneva kastme.
  • Leem on hea baas mis iganes uuele kastmele, võid segada juurde koort või paksendada seda soovi korral jahu või maisitärklisega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles